Euroopan unionin uudet Iran-pakotteet lisäävät sodanuhkaa
Rauhanpuolustajat on huolissaan Lähi-idän kiristyneestä poliittisesta tilanteesta uusien Iranin vastaisten pakotteiden seurauksena. Myös EU-parlamentin Iran-valtuuskunnan puheenjohtaja Tarja Cronberg on ilmaissut huolensa uusista Iran-pakotteista. Tilanteen tekee juuri nyt erityisen hälyttäväksi se, että USA on lisännyt sotilasvoimaansa alueella, mikä viittaa sodan valmisteluihin.Iraniin kohdistuvalla uhkailulla ja kiristyksellä ei ole pitäviä perusteita, eivätkä ne myöskään palvele niille asetettuja tavoitteita. Ne vain lisäävät välitöntä sodanuhkaa. Rakentavan, konfliktin ehkäisemiseen pyrkivän dialogin sijaan EU ja sen mukana Suomi ovat asettuneet tukemaan USA:n ja Israelin sotapolitiikkaa. Uusia pakotteita kannattamalla nakerramme mahdollisuuksiamme toimia rauhanvälittäjinä kansainvälisessä konfliktitilanteessa.
Iranin ydinohjelma ei toistaiseksi ole sotilaallinen, minkä myöntää muun muassa myös USA:n puolustusministeri Leon Panetta. Ydinohjelmansa avulla Iran, niin kuin mikä tahansa muu ydinvoimaa käyttävä ja uraanin rikastamiseen ryhtyvä maa, saavuttaa toki kyvyn ydinaseohjelman aloittamiseen. Toistaiseksi Iran on kuitenkin sitoutunut NPT-ydinsulkusopimukseen. Tämä on luomassa edellytyksiä ydinaseriisunnan aloittamiselle ja ydinaseettoman vyöhykkeen aikaansaamiselle Lähi-idässä.
Tämä tavoitteen saavuttamisen ehkä tärkein kysymys olisi kuitenkin saada Lähi-idän ainoa ydinasevaltio Israel sitoutumaan ydinsulkusopimukseen ja ydinaseriisuntaan. Mikäli Iran jättäytyisi Israelin tapaan sopimuksen ulkopuolelle, ei silläkään olisi kansainvälisoikeudellisia velvoitteita sitoutua ydinaseettomuuteen. Lisäksi Israelin ydinaseet antavat perustellun syyn sen vihollisinaan pitämien maiden asevarustelulle.Uusien pakotteiden lisäksi on ilmeistä, että jo nyt on vastoin kansainvälistä lainsäädäntöä aloitettu salaiset Iranin vastaiset operaatiot: salamurhat, kyberhyökkäykset Iranin uraaninrikastamislaitoksia vastaan ja jopa terroristien värvääminen terrori-iskujen tekemiseksi Iranissa. On käsittämätöntä, ettei kansainvälinen yhteisö ole reagoinut tähän voimakkaammin.Väite Iranin muodostamasta sotilaallisesta uhkasta alueen muita valtioita kohtaan on perusteeton. Tästä kertoo muun muassa se, että Yhdysvaltojen tiedustelu ja Pentagonkin ovat arvioineet Iranin sotilaallisen strategian defensiiviseksi. Tosiasiassa Iranin islamilainen tasavalta ei ole historiansa aikana hyökännyt ketään vastaan eikä myöskään vallannut sotimalla vieraita alueita, toisin kuin sen syyttäjät USA ja Israel.
Rauhanpuolustajat vaatii, että kansainvälisen politiikan sääntöjen tulee olla kaikille samat.
Tekijä
Tilaa Tiedonantaja!
Piditkö lukemastasi?
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!
Ulkomaat
Italialainen USB-ammattiliitto on ilmoittanut, ettei se aio palvella Cosco Pisces -konttialusta, jos käy ilmi, että se kuljettaa sotamateriaalia Israelin toimintaan. Genovan ja Ligurian satamissa kytee konflikti, jossa työväenluokan edustajat asettuvat pääoman globaalia logistiikkaa ja Israelin sotapolitiikkaa vastaan. Toimenpiteet perustuvat luokka-solidaarisuuteen ja kansainväliseen rauhanliikkeeseen, jotka vastustavat aseiden kuljettamista Euroopan satamien kautta sotatoimialueille.
Venezuela valmistautuu kunnallisvaaleihin 27.7. Nämä ovat jo kolmannen vaalit vuoden sisällä. Petaren kaupunginosa, miljoonien työväenluokan asuinpaikka, elää vaalien arkea konkreettisesti: vesikatkot, julkisen liikenteen haasteet ja paikallinen stigma eivät ole vain infrastruktuurikysymyksiä, vaan kertovat siitä, miten ihmiset kokevat oman arkensa ja tarpeen muutokselle. Haastattelen kolmea nuorta naista. He puhuvat rauhallisesti elämästään ja tulevasta äänioikeudestaan — ei vastakkainasettelun vaan arkisen osallistumisen kautta. Tämä on juttu siitä, kuinka politiikka syntyy, vaikka puistoissa viisaiden nuorten naisten keskustelussa - ei pelkästään vaalihuoneistoissa — ja kuinka optimismi asuu nuoruudessa, joka uskaltaa nähdä tulevaisuuden omana tilanaan.
Tiedonantaja saa riveihinsä uuden kirjoittajan Venezuelasta. Kauri Suárez, työväenluokasta ponnistava vallankumouksellinen ja maantieteen opiskelija, alkaa syksyllä kirjoittaa Tiedonantajaan taustoittavia juttuja maasta, jossa sosialismia rakennetaan globaalin pääoman painetta ja imperialismin hyökkäyksiä vastaan. Suárezin tekstit tarjoavat harvinaisen näkökulman vallan, luokan ja teknologian risteyksiin – suoraan keskeltä kamppailua. Mitä voimme oppia maasta, jossa työväenluokka ei ole vain hallittava joukko vaan aktiivinen historian tekijä?
Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä
Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.