Euroopan vasemmisto rakentaa vaihtoehtoja

30.11.2007 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 44/2007

Euroopan vasemmisto on isojen haasteiden edessä. Monissa maissa on laajoja lakkoja ja joukkoliikkeitä, mutta oikeisto on edennyt vaaleissa. Uusliberalismi ja EU muovaavat koko yhteiskuntaa uuteen uskoon. Sodan ja ympäristötuhojen uhkat ovat kasvaneet.


Prahassa viime viikonvaihteessa pidetty Euroopan vasemmiston toinen kongressi kokosi 29 vasemmistolaisen puolueen edustajat kehittämään vaihtoehtoja ja yhteistyötä. Suomalaisista puolueista mukana oli SKP.


Tilanteiden moninaisuutta kuvaa se, että Italiassa ja Moldovassa kommunistit ovat hallituksessa, kun taas Unkarissa kommunisteja vainotaan jopa vankilatuomioilla. Saksassa on perustettu uusi vasemmistopuolue, die Linke, ja Italiassa puolestaan valmistellaan kommunististen ja eräiden muiden vasemmistopuolueiden liittoa. Ranskassa ja monissa muissa maissa on Suomen tavoin haasteena koota voimia oikeistohallitusten ja työnantajien hyökkäysten torjumiseksi.
Askel vasemmallePrahan kokouksen tunnuksena oli vaihtoehtojen rakentaminen. Hyväksytyt asiakirjat suuntaavat Euroopan vasemmistoa vasemmalle. Nyt otettiin esimerkiksi aiempaa selkeämmin kantaa EU-sopimusta vastaan.


Kokouksen poliittisissa teeseissä asetettiin keskeiseksi se, miten yhdistää ay- ja kansalaisliikkeiden vaatimukset vaihtoehtoisen yhteiskunnan ohjelmaksi ja miten koota protestoijat ja muutosvoimat uusliberalismin vastaiseksi poliittiseksi liikkeeksi.
Prahan julistusLoppuasiakirjassa – Prahan julistuksessa – vaihtoehtojen rakentaminen tiivistetään neljään kohtaan:


– Täystyöllisyyden puolesta työttömyyttä ja pätkätyöyhteiskuntaa vastaan, työehtojen joustojen ja julkisten palvelujen yksityistämisen torjuminen.


– Ilmastonmuutosta vastaan tiukoilla päästörajoituksilla – uusiutuvan energian, joukkoliikenteen ja ekologisen talouden puolesta.


– Rauhan ja aseidenriisunnan puolesta – EI Afganistanin ja Irakin miehitykselle, USA:n aikeille iskeä Iraniin, uusille ohjustukikohdille ja Natolle.


– EI uudelle EU-sopimukselle – kansalaisten on saatava päättää asiasta kansanäänestyksillä. Demokratiaa on lisättävä ja kaikenlainen syrjintä on estettävä.
Euroopan vasemmisto verkostonaPuheissa ja päätöksissä otettiin etäisyyttä Euroopan vasemmiston perustamisvaiheessa esitettyihin tavoitteisiin ideologisesta EU-tason puolueesta. Euroopan vasemmisto määriteltiin nyt verkostoksi, joka vaikuttaa niin EU:ssa kuin sen puitteiden ulkopuolella.


Uudeksi puheenjohtajaksi valittu Lothar Bisky (die Linke) totesi Euroopan vasemmiston ytimessä olevan se, mikä puolueita yhdistää – unohtamatta kuitenkaan erilaisuutta ja erilaisia identiteettejä. Hän muistutti myös Venäjän ja Itä-Euroopan olevan osa Eurooppaa. Uusi varapuheenjohtaja Graziella Mascia (Rifondazione Comunista) puolestaan painotti, että poliittisen muutoksen tärkein avain on uuden suhteen luominen työläisten ja politiikan välille.


Päätösvaltaa kokouksessa käyttivät 19 jäsenpuolueen 210 edustajaa. Uusiksi jäseniksi hyväksyttiin Moldovan kommunistisen puolue ja Turkin vapauspuolue ÖDP Tarkkailijajäseniä on nyt 12.


Kutsuvieraina olivat mm. Kuuban, Venezuelan, Etelä-Afrikan, Brasilian, Kiinan, Valko-Venäjän ja useat Lähi-idän kommunistiset puolueet. Mukana olivat myös EU-parlamentin Yhtyneen vasemmiston ja pohjoismaiden vihreän vasemmiston edustajat.
SKP:n aloitteille tukeaSKP:n puheenvuorossa korostettiin tarvetta kehittää Atlantilta Uralille ulottuvaa eurooppalaista yhteistyötä, työntekijöiden lakkotaistelujen tukemista, julkisten palvelujen yksityistämisen torjumista sekä toimintaa EU-sopimusta ja Natoa vastaan.


SKP:n aloitteet ensi vuoden syyskuussa Malmössä pidettävän Euroopan sosiaalifoorumin valmisteluista saivat laajaa tukea.


Prahan kokouksen yhteydessä pidettiin naisten tapaaminen, jonka päätösistunnossa puhui myös Demokraattisen naisverkoston edustaja Satu Kortelainen. Lisäksi oli erillinen tapaaminen valmistautumisesta ensi syyskuussa Malmössä pidettävään Euroopan sosiaalifoorumiin.YRJÖ HAKANEN


Kirjoittaja osallistui SKP:n edustajana Prahan kokoukseen

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli