Finanssikriisi leviää Eurooppaan
"Yhdysvalloista alkanut ja siitä johtuva rahoituskriisi mullistaa maailman rakenteita enemmän kuin nyt osataan arvioida", myönsi Helsingin Sanomien kolumnisti Olli Kivinen tiistaina. Hän pani koko sopan George W. Bushin syyksi ja vakuutti: "Markkinatalous ei ole kaatunut vaan yksi sen ymmärtämätön sovellutus. Yhdysvallat säilyy maailman johtavana mahtina."
Monet läntiset, myös yhdysvaltalaiset asiantuntijat aina Reaganin hallituksen apulaisvaltiovarainministeriä Paul Graig Robertsia myöten ovat eri mieltä. Tässä muutamia otsikoita viime viikoilta:
"Olemme kuilun partaalla"; "Finanssitsunami: Maailman loppu sellaisena kuin sen tunsimme"; "Taloushurrikaani on pyyhkäisemässä pois Yhdysvallat ja luhistamassa globaalin talouden"; "Se on Amerikka joka on vararikossa"; "Amerikan hegemonian loppu"; "Erään ideologian vararikko"; "Dollari on tuhon oma"; "Yhdysvaltalaista ja läntistä finanssikriisiä ei voida ratkaista. Kyse on suuruusluokan ongelmasta"; "Dollarin hylkääminen "maailmanvaluuttana" väistämätöntä"; "Läntisen kapitalistisen sivilisaation romahdus"; "Taloudellinen irtikytkentä epäonnistuu, kun maailma seuraa USA:ta taantumaan".
Samaan aikaan kun Suomessa ja muualla Euroopassa odotettiin kiihkeästi USA:n kongressin päätöstä 700 miljardia dollaria maksavan roskapankin perustamisesta ja kriisiin syyllisten pankkiirien pelastamista tavallisten ihmisten rahoilla, monet asiantuntijat USA:ssa varoittivat, että päätös on petosta ja huijausta ja saattaa pahentaa eikä parantaa kriisiä.
Aina näihin päiviin saakka Suomessa ja muualla Euroopassa on rauhoiteltu, että USA:n finanssikriisi ei leviä Eurooppaan eikä ainakaan Suomella ole syytä huoleen Mutta kriisi on jo tunkeutunut Eurooppaan, useat pankit ovat kaatumisen partaalla ja osakkeet romahtaneet. Rahoituskriisinä alkanut kriisi on myös laajentunut yleensä talouteen.
Euroopan unioni on seurannut markkinakuohuntaa melko halvaantuneena ja hajanaisena. Ranskan järjestämä suurten EU-maiden talouskokous ei parantanut vaan pikemminkin pahensi tilannetta. Kukin jäsenmaa on koordinoimattomasti tehnyt pankkitalletusten suojaa koskevia päätöksiä. Tiistaina EU-maiden valtionvarainministerit antoivat vihdoin suosituksen talletusten suojan yhtenäistämisestä ja tekohengityksen antamisesta heikoille mutta merkittäville pankeille vahvistamalla niiden pääomaa.
Ranska on virallisesti taantumassa. Britannian kauppakamari väittää myös Britannian olevan taantumassa. Muiden EU-maiden odotetaan yksi kerrallaan seuraavan perässä. Pankit ja muut suuryhtiöt alkavat nyt epäilemättä lisääntyvässä määrin vaatia miljardien eurojen kainalosauvoja käyttöönsä.
Viime vuosikymmenen ajan EU-maiden johtajat ovat leikanneet julkisten hyvinvointipalvelujen määrärahoja väittäen, että rahaa ei ole ollut käytettävissä ja että yksityinen sektori on tehokkaampi. Nyt he ovat ilman mitään demokraattista käsittelyä päättäneet suunnata valtavia summia veronmaksajien rahaa horjuville finanssilaitoksille superrikkaiden keinottelun maksamiseksi.
Tyyppiesimerkki tästä oli Britannian hallituksen keskiviikkona julkistama jättimäinen tukipaketti. Johtavia brittipankkeja tuetaan veronmaksajien rahoilla peräti 50 miljardilla punnalla eli noin 64 miljardilla eurolla. Käytännössä tämä tarkoittaa, että kahdeksan brittipankkia osittain kansallistetaan.
Keskiviikkona seitsemän keskuspankkia myös alensi yhtä aikaa ohjauskorkoaan 0,5 prosenttiyksikköä estääkseen kriisin laajentumisen. Koronalennukset eivät kuitenkaan pysäyttäneet musertavaa kurssilaskua.
ERKKI SUSI