Gaza ja Libanon
"Palestiinalaiset raatelevat toisiaan", otsikoi Helsingin Sanomat Gazan yhteenottoja koskeneen jälkiartikkelinsa. Juuri tällaisen kuvan Yhdysvallat, Israel ja maailman valtamedia haluavatkin antaa: Palestiinalaiset eivät tule toimeen edes keskenään vaan käyvät toistensa kimppuun. Ja sellaiset sitten haaveilevat itsenäisestä palestiinalaisvaltiosta.
Todellisuudessa Gazan murhenäytelmässä on kyse USA:n, Israelin ja joidenkin niiden ohjauksessa toimivien operaatiosta, jolla pyritään hajottamaan palestiinalaisten yhtenäisyyshallitus, nujertamaan Hamas ja myös valmistelemaan sodan laajentamista Lähi-idässä.
Kyse ei ole edes Fatahin ja Hamasin välisestä yhteenotosta. Kuten Fatahin aseellinen siipi AMB lausunnossaan sanoo, "Hamasin ja Fatahin roistoainesten välinen taistelu Gazassa suunniteltiin edeltä käsin USA:n valvonnassa ja sen ovat toimeenpanneet miehityksen palkkasoturit".
Sitä paitsi Israelin armeija on osallistunut taisteluihin käymällä täysimittaista sotaa Hamasia ja palestiinalaissiviilejä vastaan. Israel on uhannut myös jatkaa Hamas-johtajien murhaamista näennäisesti kostoksi Israelin puolelle ammutuille raketeille.
USA on viime palestiinalaisparlamentin vaaleista ja Hamasin voitosta lähtien pyrkinyt pääsemään eroon islamistijärjestöstä. Tämän on avoimesti tunnustanut Bushin Lähi-idän-neuvonantaja, uuskonservatiivi Elliott Abrams.
Tavatessaan viime tammikuussa ryhmän palestiinalaisia liikemiehiä Abrams sanoi, että USA:n oli tuettava Fatahia asein, ammuksin ja koulutuksella, jotta se voisi taistella Hamasin kanssa palestiinalaishallituksen kontrollista.
USA on myöntänyt tässä tarkoituksessa 84 miljoonaa dollaria suoraan presidentti Mahmud Abbasille, Mohammed Dahlanille ja heidän turvallisuusjoukoilleen. CIA on kouluttanut näitä joukkoja. Äskettäin Israelin hallitus avasi sulkemansa Rafan rajanylityspaikan Egyptin rajalla päästääkseen USA:n rahoittamat ja Jordaniassa koulutetut Fatahin vahvistukset, Badr-eliittiprikaatin 450 jäsentä, Gazaan.
Jordanialainen sanomalehti Al-Maid julkaisi 30. huhtikuuta selostuksen 16-sivuisesta salaisesta yhdysvaltalaisesta asiakirjasta "Action Plan for the Palestinian Presidency". Asiakirjassa hahmoteltiin toimintasuunnitelma Abbasin ja hänen turvallisuusjoukkojensa vahvistamiseksi, Palestiinan yhtenäisyyshallituksen heikentämiseksi ja kaatamiseksi, parlamentin hajottamiseksi sekä USA:n Fatahissa olevien liittolaisten asemien vahvistamiseksi uusien vaalien lähestyessä.
Tarkkailijoiden arviot Abbasin roolista vaihtelevat. Joidenkuiden käsityksen mukaan Abbas on täysin rinnoin mukana USA:n ja Israelin suunnitelmissa. Toiset taas muistuttavat, että avainhenkilö on USA:n suosikki ja Gazan taistelut provosoineiden asemiesten johtaja Mohammed Dahlan. He sanovat, että jos Abbasin turvallisuusneuvonantajaksi USA:n painostuksesta nimitetty Dahlan joltakulta ohjeita ottaa, niin ei ainakaan Abbasilta.
Jälkimmäisten tarkkailijoiden mukaan Abbas on pitkään tunnustanut Hamasin demokraattisen legitimiteetin ja kansansuosion ja ymmärtänyt, ettei mikään rauhanprosessi ole mahdollinen, ellei islamisteille anneta paikkaa palestiinalaisessa valtarakenteessa. Eikä mikään voisi vahingoittaa Abbasin poliittista mainetta enemmän kuin USA:n läpinäkyvät pyrkimykset pönkittää hänen asemaansa. Dahlanin pyrkimykset sen sijaan ovat näiden tarkkailijoiden mukaan yhteensopivat USA:n suunnitelmien kanssa.
Samaan aikaan Libanonin armeija on käynyt taisteluja al-Qaida-verkostoon kuuluvaksi väitettyä Fatah al-Islam -ryhmää vastaan. Tämän ryhmän taustavoimaksi on leimattu Syyria. Mutta Seymour Hershin mukaan USA:n varapresidentti Dick Cheney, Elliot Abrams ja Saudi-Arabian turvallisuusneuvonantaja prinssi Bandar bin Sultan sopivat äskettäin kyseisen sunniryhmän salaisesta rahoittamisesta vastapainoksi shiialaiselle Hizbollahille. Myös Libanonin oikeistofalangistit tukevat ryhmää.
Wayne Madsenin mukaan ryhmän toimintaa käytetään tekosyynä myöntää USA:n ja Naton joukoille pääsy Pohjois-Libanoniin ja Kleiaatin lentotukikohtaan. Koko false flag -operaatio on osa laajemman sodan valmistelua.
ERKKI SUSI