Grynderilinja jyrää Helsingissä
Helsingin valtuusto hyväksyi aamuyöhön venyneessä kahdeksan tunnin maratonkokouksessa lukuisten äänestysten jälkeen uuden yleiskaavan ja Vartiosaaren osayleiskaavan. Kokousta edelsi viher- ja virkistysalueille rakentamista vastustavien kansalaisliikkeiden mielenosoitus, jossa vihaiset protestit saattelivat kokoomuksen, vihreiden ja sosialidemokraattien edustajia.
Täydennysrakentaminen uhkaa myös monia vanhoja asuinalueita.
Yleiskaavan tavoitteena on Helsingin asukasmäärän lisääminen neljännesmiljoonalla kolmen vuosikymmenen aikana. Yli viidesosa viheralueista ja lähes kolmasosa metsistä muutetaan rakennusmaaksi. Asukkaiden lisäksi kaavojen valmistelussa sivuutettiin maakuntakaava ja monet maankäyttö- ja rakennuslain sekä luonnonsuojelulain määräykset.
Valtuustossa voimakkainta kritiikkiä herättivät ylimitoitetut rakentamistavoitteet ja rakentaminen Keskuspuistoon, Vartiosaareen, Tuomarinkartanolle ja Malmin lentokentälle. Täydennysrakentaminen uhkaa myös monia vanhoja asuinalueita. Kysyttiin myös, missä ovat arviot nopean kasvun vaikutuksista kaupungin palveluille, rahoitukselle ja muun Suomen kehitykselle.
Vihreät Keskuspuistoon rakentamassa
SKP:n ja Helsinki-listojen Yrjö Hakanen esitti yleiskaavan palauttamista uuteen valmisteluun niin, että ylimitoitettuja rakentamistavoitteita supistetaan, viher- ja virkistysalueille rakentamista vähennetään ja asukkaiden mielipiteet otetaan paremmin huomioon. Tätä kannattivat sitoutumaton René Hursti, vihreiden Leo Stranius ja Jarmo Nieminen, perussuomalaiset, keskusta ja kristilliset. Esitys hylättiin äänin 63-16. Lisäksi tehtiin palautusesitykset mm. Malmin kentästä. Ne torjuttiin samankaltaisin numeroin.
Kaavan muutosesityksistä eniten kannatusta sai Paavo Arhinmäen (vas) ehdotus Keskuspuistoon esitetyn rakentamisen poistamiseksi. Se hylättiin äänin 55-30. Keskuspuiston suojelua kannattivat RKP, keskusta, kristilliset, Hakanen, Hursti, Stranius, Nieminen, Thomas Wallgren (sd), perussuomalaisten enemmistö ja VAS:n edustajat lukuun ottamatta Eija Loukoilaa. Ihmetystä herätti erityisesti vihreiden tuki rakentamiselle, koska heidän äänillään se olisi voitu estää.
Kokoomuksen, vihreiden ja demareiden johdolla torjuttiin myös Hakasen esitykset Ramsinniemen-Vartiosaaren ja Helsinkipuiston viher- ja virkistysalueiden säilyttämisestä, Laura Kolben (kesk) esitykset Tuomarinkartanon vaihtoehtokaavasta, Timo Raittisen (kok) esitys Rastilan kartano- ja leirintäalueen turvaamisesta ja perussuomalaisten esitys Malmin kentän irrottamisesta kaavasta.
Vartiosaaresta rakennusmaata
Vielä yöllä valtuusto hyväksyi äänin 44-40 kokoomuksen Risto Rautavan ja vihreiden Osmo Soininvaaran johdolla lautakunnassa valmistellun esityksen 5 000 – 7 000 asukkaan kaupunginosan rakentamisesta Vartiosaareen.
– Tällaisten ainutlaatuisten luonto-, kulttuuri- ja virkistysarvojen tuhoaminen on paluuta 60-70-luvun gryndereiden aluerakentamisen vandalismiin. Samalla Vartiosaari uhrataan älyttömän kalliiden Kruunusiltojen rahoittamiseksi tarjoamalla rakennusliikkeille arvotontteja saaristomaisemaan, totesi Hakanen. Hän olisi halunnut kehittää Vartiosaarta ”merellisenä Seurasaarena”
Tekijä
Kirjoittajan artikkelit
Katso lehden sisällys ja tilaa Tiedonantaja!
Rauhan ja palestiinalaisten oikeuksien puolesta järjestetään mielenosoitus viikonloppuna Helsingissä. Myös asekauppaa Israelin kanssa vaaditaan lopetettavaksi.
- 1 / 329
- seuraava ›
Tilaa Tiedonantaja!
Piditkö lukemastasi?
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!
Kotimaa
Ilmastonmuutos ja ekokriisi laajemminkin on välitön uhka ihmiskunnalle. Kaikkein kovimmin se iskee maapallolla köyhimpiin ja haavoittuvimpiin väestönosiin. Aikaa katastrofiin torjumiseen on vähän.
Rauhan ja palestiinalaisten oikeuksien puolesta järjestetään mielenosoitus viikonloppuna Helsingissä. Myös asekauppaa Israelin kanssa vaaditaan lopetettavaksi.
Leikkaukset tulevat syventämään luokkajakoa. Rosa Warski kirjoittaa puheenvuorossaan niukkuuspolitiikan vaikutuksista lapsiin, nuoriin ja opiskelijoihin.
Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä
Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.