Keywords:
Guggenheim kaatui Helsingin valtuustossa
Kuusi vuotta jatkunut vääntö Guggenheim-taidemuseon rakentamisesta Helsinkiin ratkesi kuuden tunnin maratonkeskustelun päätteeksi kaupunginvaltuustossa selvin numeroin: 53 vastaan ja 32 puolesta. Asukkaiden aktiivinen vastustus painoi lopulta enemmän kuin suurella rahalla tapahtunut lobbaus Guggenheimin puolesta.
Kokoomuksen ryhmän johtaja Lasse Männistö ja esityksen valmistelija apulaiskaupunginjohtaja Ritva Viljanen (sd) yrittivät pelastaa hankkeen vielä kesken valtuuston keskustelun uudella esityksellä, jossa kaupungin riskit olisivat hieman pienentyneet. Tämä ehdotus hylättiin äänin 46-39. Viljasen mukaan uusia esityksiä ei enää tule ja nyt tehty ratkaisu on lopullinen.
– Tässä päätöksessä ei ole kyse suhtautumisesta taiteeseen ja kulttuuriin vaan siitä, onko taide bisnestä ja onko kaupungin tehtävä tukea yksityistä bisnestä vai huolehtia julkisista palveluista ja edistää ei-kaupallista kulttuuria. Samalla on kyse siitä, ohjaavatko Helsingin päätöksentekoa iso raha, lobbarit ja Helsingin Sanomat vai asukkaiden mielipiteet ja tarpeet, totesi SKP:n ja Helsinki-listojen valtuutettu Yrjö Hakanen.
Hän muistutti, että samassa kokouksessa hyväksytty budjetti leikkaa kaupungin taidemuseon, kulttuurikeskuksen, kaupunginmuseon, kirjastojen, koulujen ja muiden palvelujen määrärahoja.
SKP:n ja Helsinki-listojen ryhmä on vastustanut alusta alkaen verovarojen käyttämistä yksityisen säätiön Guggenheim-hankkeeseen.
– Emme hyväksy miljonäärien museohankkeen tukemista suoraan ja välillisesti yhteensä yli 200 miljoonalla eurolla 20 vuoden sopimuskaudella samaan aikaan kun kaupungin omia kulttuuri- ja muita palveluja leikataan.
Hakanen ei kiistä, että Guggenheim oli tuonut Helsingin kulttuuriin merkittävän lisän. Mutta jos Suomen talouseliittiin kuuluvat museohankkeen ajajat uskovat arvioihin museon kannattavuudesta, miksi he eivät hoida itse sen rahoitusta yksityisellä pohjalla, hän kysyi.
– Sijoittajien varovaisuuden ymmärtää, kun katsoo Guggenheimin museohankkeiden kaatumisen listaa 2000-luvulla: New Yorkin toinen museo, Guadalajara Meksikossa, Las Vegas, Rio de Janeiro, Tokio, Bukarest, Hong Kong, Vilna, Taiwan, Salzburg, Berliini ja Abu Dhabi ovat kaikki jääneet toteutumatta tai suljettu.
Näin äänestettiin
SKP:n ja Helsinki-listojen ryhmä on vastustanut alusta alkaen verovarojen käyttämistä yksityisen säätiön Guggenheim-hankkeeseen. Muista ryhmistä olivat yhtenäisesti vastaan Vasemmistoliitto, kristillisdemokraatit ja sitoutumaton René Hursti.
Pääosin vastaan olivat SDP (11 äänesti ei ja 3 kyllä), perussuomalaiset (yksi äänesti kyllä) ja RKP (3 ei ja 2 kyllä). Sen sijaan kokoomuksen ja vihreiden ryhmissä enemmistö kannatti Guggenheim-hanketta. Kokoomuksessa 12 äänesti kyllä ja 9 ei. Vihreistä 11 kannatti ja 8 vastusti. Vain keskusta oli yksimielisesti puolesta.
Tekijä
Kirjoittajan artikkelit
SKP vietti kymmenen vuotta sitten vappua tunnuksella Irti porvareista! Taiteilija Jani Leinonen suunnitteli SKP:lle tuolloin vapputunnuksen, jossa ilmassa oleva nyrkki viestii kapinasta, uhmasta, yhtenäisyydestä ja voimasta.
Katso lehden sisällys ja tilaa Tiedonantaja!
- 1 / 329
- seuraava ›
Tilaa Tiedonantaja!
Piditkö lukemastasi?
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!
Kotimaa
Suomen kommunistisen puolueen (SKP) edustajakokous järjestetään tilanteessa, jossa maailma palaa, rauhanliike yskii ja työväenliike etsii uutta kurssiaan. Väistyvä puheenjohtaja Liisa Taskinen tiivistää tilanteen: ”Toivon, että edustajakokouksessa syntyy yhteinen tahtotila ja innostus.”
Mitä sinä olisit valmis tekemään ihmisen ja luonnon riistämisen lopettamiseksi? Hienoa, että sinulla on Tiedonantaja käsissäsi. Olet tarttunut marxilaiseen työvälineeseen. Tämän numeron kannessa nuoret ovat nousseet puuhun. ”Piti saada näkyvä paikka pääministeri Petteri Orpon edustusasunnon edessä järjestetyssä mielenosoituksessa.”
Chilestä Suomeen muuttaneen kirjailijan ja metsäteollisuuden parissa vuosikymmeniä toimineen Luis Astorgan kirja Ikuisesti Suomi: Chileläisen pakolaisen muistelmat julkaistiin tilaisuudessa, joka muistutti enemmän yhteisöllistä heräämistä kuin kirjallista muodollisuutta.
Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä
Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.