Hallinto-oikeus tuomitsi laittomaksi Helsingin budjettisalailun

11.04.2023 - 14:00
(updated: 01.06.2023 - 17:51)

Helsingin hallinto-oikeus on tuominnut laittomaksi päätöksen, jolla pormestari Juhana Vartiaisen esitys Helsingin talousarvioksi vuodelle 2022 salattiin ennen sen sopimista kaupunginhallituksen ryhmien neuvotteluissa.

Juridisesti oikeuden päätös koskee kansliapäällikkö Sami Sarvilinnan kieltäytymistä julkisuuslain mukaisesta tietopyynnöstä, jonka SKP:n Helsingin piirin puheenjohtaja Yrjö Hakanen esitti, kun pormestarin talousarvioesitystä ei aiemmasta poiketen julkistettu.

– Asiallisesti tuomion sai myös pormestarin esittämä ja kaupunginhallituksen kaikkien poliittisten ryhmien hyväksymä salaaminen, jolla rajoitettiin asukkaiden, henkilöstön ja julkisen keskustelun mahdollisuuksia vaikuttaa budjettiratkaisuihin, katsoo Yrjö Hakanen.

Hän muistuttaa, että salattu budjettiesitys johti palvelujen määrärahojen huomattavaan alimitoittamiseen ja palvelujen heikentymiseen samaan aikaan kun kaupunki teki kyseisenä vuonna 364 miljoonaa euroa ylijäämän.

Salailusta valitti hallinto-oikeudelle myös Helsingin Sanomat, joka oli niin ikään tehnyt tietopyynnön budjettiesityksestä.


Irti salailusta osallistuvalla budjetoinnilla

Salailun herättämän kritiikin seurauksena tämän vuoden budjettia koskevat neuvottelut käytiin muodollisesti vähän toisella tavalla. Ongelmana on kuitenkin edelleen neuvottelujen pohjana olleiden lukujen salaaminen sekä asukkaiden ja henkilöstön sivuuttaminen, Hakanen arvostelee.

Helsingin hallinto-oikeuden päätös ei enää tuo korjausta viime vuoden budjettivalmisteluun, mutta siitä on syytä tehdä johtopäätöksiä tulevien budjettien valmisteluun.

– Suljettujen ovien takana tehtävät sopimukset edustavat aikansa elänyttä pienen piirin vallankäyttöä. Tarvitaan avoimuutta ja osallistuvaa budjetointia, jossa asukkaat asettavat tavoitteet ja osallistuvat budjetin tekemiseen. Osallistuvasta budjetoinnista on hyviä kokemuksia sadoista kaupungeista monissa maissa, Hakanen sanoo.

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kotimaa