Hallituksen kuntahanke ajanut kiville
Jyrki Kataisen hallituksen kärkihanke, suuri kuntauudistus, on ajanut pahasti kiville. Sen perusteet ovat yksi toisensa jälkeen osoittautuneet virheellisiksi. Tästä pitäisi tietysti tehdä johtopäätökset, mutta hallitus pitää jääräpäisesti kiinni Säätytalolla pienessä piirissä ilman julkista keskustelua hallitusohjelmaan kirjatusta kuntien ja lähipalvelujen lopettamisohjelmasta.
Kuntauudistuksen perusteet romahtaneet
Hallituksen eväät kuntauudistuksessa ovat täysin levällään.
Kuntaministeri Henna Virkkusen (kok) johdolla valmisteltu kuntakartta siirtymisestä noin 70 kuntaan on nyt hallituksenkin piirissä myönnetty epärealistiseksi. Samoin on käynyt kesäkuussa hallituksen ministerivaliokunnassa sovitulle esitykselle sosiaali- ja terveyspalvelujen keskittämisestä noin 30 sote-alueelle ja sairaanhoitopiirien lopettamisesta.
Vaikka kuntia yhdistettäisiin, vain muutama täyttäisi hallituksen kriteerit ”vahvasta peruskunnasta”, joka voi itse rahoittaa palvelut ja järjestää ne erikoissairaanhoitoa myöten. Uudetkaan tutkimukset eivät tue arvioita kuntaliitosten tuomista eduista.
Ainoa, mitä hallituksen ajamalla hankkeella voidaan saada aikaan, kun lähipalvelujen raju karsiminen, lisääntyvä yksityistäminen ja vallan keskittäminen entistä pienempään piiriin. Tällaisia jättikuntia ei kyetä toteuttamaan ilman pakkoa ja asukkaiden tarpeiden sivuuttamista.
Hallitus pelkääkin tehdä ennen vaaleja konkreettisia esityksiä lopetettavista kunnista ja palveluista. Hallituspuolueiden ehdokkaat puhuvat vaalikentillä yhtä, mutta ministerit avustajineen valmistelevat vaalien jälkeen tehtäväksi aivan muuta.
Vaihtoehtona demokraattiset hyvinvointikunnat
Suomen kommunistinen puolue vaatii uutta suuntaa kuntauudistukselle.
Jättikunnat eivät ratkaise kuntien palvelujen rahoituksen ongelmia. Kuntien lopettamisen sijasta on lopetettava kuntien rahoituksen leikkaaminen. Kuntien valtionosuuksia ja yhteisövero-osuuksia on nostettava. Pääomatulot on pantava kunnallisverolle.
SKP:n poliittinen toimikunta vaatii lakiin velvoitetta järjestää arjen sujumiselle tärkeät peruspalvelut lähipalveluina. Kilpailuttamisen, palvelusetelien ja yksityistämisen laajentaminen on lopetettava ja lakisääteiset palvelut on järjestettävä pääsääntöisesti kunnan omana toimintana.
SKP vastustaa vallan keskittämistä jättikuntiin ja sote-alueiden epädemokraattisiin ”hallintohimmeleihin”. On nurinkurista ensin keskittää valtaa ja luvata sen jälkeen selvittää ”lähivaikuttamista”. On päinvastoin lisättävä asukkaiden vaikutusmahdollisuuksia osallistuvalla budjetoinnilla, kunnanosavaltuustoilla sekä tukemalla asukkaiden mahdollisuuksia saada tietoja, kokoontua ja kehittää itsehallintoa. Lähidemokratian ja kunnallisen itsehallinnon lisäksi tarvitaan kuntavaalien yhteydessä valittavat maakuntavaltuustot, esittää SKP:n poliittinen toimikunta.
Tekijä
Tilaa Tiedonantaja!
Piditkö lukemastasi?
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!
Kotimaa
Tampereen teollisuusalueen suurin ammattiosasto Teollisuus7 ei hyväksy Israelin valtion Gazan alueen siviiliväestöön kohdistuvaa, Israelin suorittamaa, kansanmurhaan vertautuvaa väkivaltaa. Ammattiosasto lausui asiasta tällä viikolla.
Tuoreessa raportissa esitellään vuosina 2016–2023 tehdyn perinnebiotooppien eli perinneympäristöjen inventoinnin tulokset. Tieto Suomen perinnebiotoopeista on lisääntynyt 1990-luvusta, mutta hoidettuja perinnebiotooppeja on luontotyyppien ja lajiston säilymisen kannalta edelleen liian vähän. Monelle uhanalaiselle kasvi- ja hyönteislajille ne ovat ainoa mahdollinen elinympäristö.
Terveydenhuollon riittämättömät resurssit ja STEA-rahoituksen karsiminen sotejärjestöiltä osuvat kipeästi niihin vanhempiin, jotka saavat lapsensa tulevaisuudessa. Jo tällä hetkellä näkyvät ilmiöt, kuten vanhempien uupumus ja nuorten pahoinvointi, tulevat hyvin todennäköisesti lisääntymään.
Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä
Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.