Hallituksen riittämättömät ympäristöteot poikivat suoraa toimintaa

28.09.2020 - 16:15
(updated: 29.09.2020 - 16:42)
Elokapina oli nälkälakossa Kansalaistorilla jouduttaakseen hallituksen ilmastotoimia 17.8.2020. Kuva Toivo Koivisto

Kansalaisliike Elokapina julistaa viikon pituisen Syyskapinan Helsingissä 1.10. alkaen. Kapinan aikana elokapinalaiset kaikkialta Suomesta ryhtyvät Helsingissä väkivallattomaan suoraan toimintaan ja kansalaistottelemattomuuteen. Elokapina vaatii päättäjiä toimimaan ilmasto- ja ympäristökriisin vakavuuden ja kiireellisyyden edellyttämällä tavalla.

– On eettinen velvollisuutemme toimia.

– Ryhdymme väkivallattomaan, kiinniottoihin johtavaan suoraan toimintaan, sillä tämä on ainoa keino tuhokehityksen pysäyttämiseen tilanteessa, jossa päättäjien ilmasto ja ympäristöteot ovat jääneet täysin riittämättömiksi – viimeisenä esimerkkinä syyskuun budjettiriihen päätökset. On eettinen velvollisuutemme toimia, sanotaan Elokapina -liikkeestä.

Lauantaina 3.10. Elokapina järjestää myös kaikille avoimen Hätäjarrutus-nimisen mielenilmauksen.

 

Elokapina vaatii Suomen hallitusta

1) julistamaan ilmastohätätilan ja aloittamaan säännöllisen tiedottamisen ilmasto- ja ympäristökriisin etenemisestä.

2) vähentämään nettopäästöjä nykytasosta 20% joka vuosi vuodesta 2021 alkaen siten, että Suomi on hiilineutraali vuonna 2025. Samanaikaisesti on aloitettava mittava ekologinen jälleenrakennus.

Hallituksen on 3) vahvistettava demokratiaa ottamalla käyttöön satunnaisotannalla valittava kansalaisfoorumi. Foorumi pohtii tutkimustietoon nojaavia ratkaisuja ilmasto- ja ympäristökriisiin sekä valvoo tavoitteiden toteutumista.

Lisäksi Elokapina järjestää Syyskapinan aikana Senaatintorille pystytettävässä Kapinakeskuksessa erilaisia, yleisölle avoimia matalan kynnyksen tapahtumia, kuten tiedepaneelin, kansalaiskokouksen, tanssia, lavarunoutta ja paljon muuta.

Syyskapina on osa globaalia Extinction Rebellionin kapina-aaltoa. Esimerkiksi Britanniassa Extinction Rebellion valtasi Lontoon katuja syyskuussa 10 päivän ajan. Tänä aikana Britannian parlamentti hyväksyi käsittelyyn liikkeen vaatimuksen mukaisen ilmasto- ja ympäristötoimia edistävän lakialoitteen.

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kotimaa

Kommentit (0 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.