Hallitus ja eduskuntapuolueet temppelinharjalla

19.10.2007 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 39/2007

Tehyläisten joukkoirtisanoutumiset alkavat käytännössä 19. marraskuuta, ellei siihen mennessä ole neuvotteluissa päästy ratkaisuun.


Mutta mitä tekevät maan hallitus ja kuntatyönantaja? Ne jatkavat sen hokemista, että uutta rahaa ei anneta luvatun vaatimattoman tukipotin lisäksi. Jollei kulissien takana tehdä jotain, hallituksen ainoa toiminta tämän hokemisen lisäksi on, että "tuemme voimakkaasti valtakunnansovittelijaa".


Työtaistelukohteina olevien sairaaloiden johtajat ja muut esimiehet maalaavat taivaanrantaa uskottelemalla, että toiminta "pyritään" turvaamaan henkilöstöä siirtelemällä, pikakoulutuksella ja ostopalveluilla, vaikka kaikki tietävät, ettei se onnistu.


Samaan aikaan kiihdytetään julkisuudessa psykologista sodankäyntiä hoitajia vastaan. Siihen kuuluu väite, että Tehyn jättämät irtisanoutumislistat eivät riitä, vaan jokaisen on itse irtisanouduttava kirjallisesti.


Siihen kuuluu pelottelu työsuhdeasuntojen menettämisestä, vaikka asuntoasia ei kuulu kuntatyönantajalle eikä lailliseen työtaistelutoimintaan osallistuminen ole peruste sanoa irti työsuhdeasunnosta.


Ja siihen kuuluu tilanteen "mahdottomuuden" manifestina spekulointi siitä, että Tehyn vaatima kuoppakorotus pitää maksaa myös jo työehtosopimuksen hyväksyneiden liittojen samaa työtä tekeville työntekijöille.


Tärkeä osa psykologista sodankäyntiä on hoitajien syyllistäminen "ahneudesta" ja "pelaamisesta ihmishengillä".


Kaiken tämän tavoitteena on ensiksikin murtaa tehyläisten taistelutahtoa ja kansalaisten solidaarisuutta heitä kohtaan ja toiseksi peittää tilanteesta vastuussa olevien toimettomien päättäjien syyllisyys. Asiat muka vain etenevät tehyläisten viemänä kohti katastrofia, vaikka koko Tehyn palkkavaatimuksen ja työtaistelutaktiikan tavoitteena on estää katastrofi ja normalisoida tilanne.


Jo vuosiahan sairaaloissa ja terveysasemilla on ollut hiljainen katastrofi ja poikkeustila resurssipulan takia, ja se jatkuu ja pahenee, jos nyt ei saada käännettä aikaan. Käänteen edellytys on hoitajien nostaminen palkkakuopasta, jotta alalle saadaan lisää ammattitaitoista työvoimaa eläköityvien tilalle.


Nykyinen tilanne on seurausta monien aikaisempien hallitusten ja nykyisen hallituksen harjoittamasta uusliberalistisesta politiikasta, kuntien talouden kuristamisesta, hyvinvointiyhteiskunnan alas ajamisesta ja yksityistämisestä. Tämän seurauksena julkiset terveyspalvelut ja laajemminkin kunnalliset palvelut on ajettu rahoituskriisiin, vaikka maassamme on rahaa enemmän kuin koskaan.


Vastuussa tästä kehityksestä ja nykyisestä tilanteesta ovat entisten hallitusten ja nykyisen hallituksen puolueet sekä kuntien johdossa ja kunnallisen työmarkkinalaitoksen johdossa istuvat eduskuntapuolueet. Jälkimmäisen valtuustossa hoitajien palkkojen kuoppakorotuksen ovat torjuneet keskustan, kokoomuksen, SDP:n, vasemmistoliiton ja vihreiden edustajat.


Ratkaiseva vastuu hoitajien joukkoirtisanoutumisten välttämisestä ja hoitajien palkkojen korottamisesta on hallituksella ja eduskuntapuolueilla. Jos hallitus ei kanna vastuutaan, kansaa edustavan eduskunnan velvollisuus on toimia nopeasti. Kaikenlainen viivyttely ja kuntatyönantajan tai valtakunnansovittelijan selän taakse piiloutuminen on nyt todellista piittaamattomuutta ihmishengistä.



ERKKI SUSI

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli