Helsingin ylijäämistä vaaditaan rahaa palveluihin
Helsingin valtuustolle vietiin eilen asukkaiden ehdotuksia siitä, mihin kaupungin 500 miljoonan euron ylijäämiä pitäisi käyttää. Asukkaiden Helsinki -yhteislistan kokoamat ehdotukset toimitettiin koronaturvaohjeita noudattaen kaupungintalolle aloiteketjuna, yksi henkilö kerrallaan.
Asukkaiden Helsinki -listan tiedotteessa ihmetellään kaupungin johdon lausuntoja, joiden mukaan ylijäämä ei olisi todellista rahaa, jota valtuusto voi ohjata asukkaiden tarpeiden mukaan.
– Pormestari Jan Vapaavuoren väite, että kaupunki ”ei laita rahaa sukanvarteen”, ja apulaispormestari Anni Sinnemäen twiitti, jonka mukaan ”jokainen penni” ylijäämistä on käytetty investointeihin, eivät ole totta, kommentoi aloitteiden kokoamiseen osallistunut Yrjö Hakanen.
Todellisuudessa kaupunki on kasvattanut pankkitileillä makaavat rahavaransa runsaassa kymmenessä vuodessa lähes viisinkertaisiksi. Ne olivat viime vuoden tilinpäätöksessä jo yli 1 600 miljoonaa euroa. Kaiken lisäksi kaupungilla on lainasaatavia kaksi enemmän kuin velkaa.
Valtuusto päättää tilinpäätöksestä kahden viikon kuluttua. Asukkaiden aloitteissa esitetään, että valtuusto ohjaa ylijäämistä rahaa koulutukseen, varhaiskasvatukseen, terveydenhoitoon, vanhuspalveluihin, kulttuuriin, joukkoliikenteeseen ja muihin peruspalveluihin sekä työllisyyteen, ilmastotekoihin ja asumismenojen nousun hillitsemiseen.
Tekijä
Kirjoittajan artikkelit
Helsingin Kirjamessut alkoivat tänään. Tänä vuonna kirjamessuilla on esillä entistä enemmän yhteiskunnallisia aiheita ja esiintyjiä on yli 1000.
Alkusyksystä 2021 käynnistetty Tiedonantajan printtilehden palstauudistus on loppusuoralla ja vapuksi tilaajat saavat kotiin uudistuneen lehden. Uudistusta varten pyydettiin lukijapalautetta ja sitä saatiinkin syksyn aikana nettilomakkeella, kirjepostina ja suoraan sähköpostitse runsaasti.
- 1 / 317
- seuraava ›
Tilaa Tiedonantaja!
Piditkö lukemastasi?
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!
Kotimaa
Suomessa työelämä on edelleen vahvasti jakautunut miesten ja naisten töihin. Alojen eriytyminen on säilynyt Suomessa voimakkaana ja jako on viime vuosina vain vahvistunut nuorissa ikäluokissa.
Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg on tänään vierailulla Helsingissä, jossa hän osallistuu Paasitornissa pidettävään SAMAKin vuosikokoukseen. Niukasta tiedotuslinjasta huolimatta paikan päälle on kerääntynyt Suomen puolueettomuutta vaativia mielenosoittajia.