Helsinki rikkomassa vanhuspalvelulakia

20.11.2014 - 14:52
(updated: 16.10.2015 - 10:39)

Vuonna 2013 voimaan tullut vanhuspalvelulaki velvoitti kunnat tekemään suunnitelman toimenpiteistä ikääntyvän väestön palvelujen järjestämiseksi ja kehittämiseksi. Suunnitelmassa tulee osoittaa tähän riittävät voimavarat. Lain mukaan suunnitelma tulee päättää kunnanvaltuustossa ja vanhusneuvoston on oltava mukana sen valmistelussa.

SKP:n ja Helsinki-listojen valtuutettu Yrjö Hakanen kysyessä asiasta, ilmoitti apulaiskaupunginjohtaja Pia Sutinen (kok), että tällaista suunnitelmaa ei tuoda valtuustoon koska vanhuspalvelut ovat osa kaupungin strategiaohjelman kokonaisuutta.

Ennen vanhuspalvelulain voimaantuloa tehty strategia ei kuitenkaan sisällä lain edellyttämiä toimia eikä sen valmistelussa kuultu ikäihmisiä. Siinä ei ole myöskään osoitettu resursseja palvelujen kehittämiseen vaan edellytetään niiden karsimista.

– Aikooko vs. apulaiskaupunginjohtaja aloittaa kautensa rikkomalla vanhuspalvelulakia, ihmettelee Hakanen.

Hän on tehnyt useita aloitteita vanhuspalveluohjelmasta. Myös vanhusneuvosto ja eläkeläisjärjestöt ovat sitä vaatineet. Sote-virastokin heräsi lopulta keväällä ja kokosi ryhmän valmistelemaan ikäohjelmaa, mutta apulaiskaupunginjohtaja ei halua tuoda sitä valtuustoon.

– Miksi, pelkääkö apulaiskaupunginjohtaja, että valtuusto ryhtyy leikkaamisen sijasta kehittämään palveluja, jota lakikin edellyttää, Hakanen kysyy.

Tekijä

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kotimaa