Helsinki tekee jättivoittoa

01.09.2006 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 31/2006.

Helsingin kaupunki on tekemässä kaikkien aikojen suurinta ylijäämää. Kaupungin talouden ja toiminnan seurantaraportin 2/2006 mukaan tämän vuoden ylijäämäksi on tulossa peräti 290 miljoonaa euroa kun lukuun otetaan niin virastot, laitokset kuin liikelaitokset.


Raportin mukaan myös tuloksesta ilman liikelaitoksia muodostuu 60 miljoonaa euroa talousarviota parempi.


Samaan aikaan monet peruspalvelut kärsivät kuitenkin määrärahojen ja henkilöstön riittämättömyydestä. Erityisesti sosiaali- ja terveystoimen määrärahoja on alibudjetoitu. Tämä näkyy siinä, että ne ovat tiukasta menokurista huolimatta ylittämässä talousarvion 60 miljoonalla.
290 miljoonan tulosennusteKeskiviikkona kaupunginvaltuustolle jaetussa kaupungin virastojen, laitosten ja liikelaitosten yhdistetty tuloslaskelmaennuste on 270 miljoonaa talousarviossa esitettyä parempi eli 289,7 miljoonaa ylijäämäinen.


Kaupungin toimintatulot ja verotulot kasvavat ennakoitua enemmän. Vielä enemmän rahaa tuovat Helsingin Energian talousarviota parempi tulos, sen verkkotoiminnan yhtiöittämisen myyntivoitto ja tonttikaupat.


Kaupungin johto ei ole toistaiseksi esittänyt, mihin ylijäämät käytetään.
SKP:n ja asukaslistan aloiteSKP:n ja asukaslistan valtuustoryhmä ehdotti keskiviikkona muille valtuustoryhmille neuvotteluja ennätystuloksen mahdollistamista toimista peruspalvelujen alibudjetoimisen lopettamiseksi ja ensi vuoden talousarvion valmisteluista.


Ryhmä esittää Helsingin yli kolmen miljardin budjettiraamiin lisää mm. terveydenhuoltoon 30 miljoonaa, sosiaalipalveluihin 25,8 miljoonaa, opetustoimeen 4, nuorisotoimeen 1,4, työllisyyteen 10, joukkoliikenteen tukeen 5 sekä asumiskustannusten hillitsemiseen ja asumiseen 5 miljoonaa euroa.


– Seurantaraportti osoittaa, että olimme oikeassa, kun arvostelimme tämän vuoden budjettia tulojen aliarvioimisesta ja peruspalvelujen alibudjetoimisesta. Toivottavasti nyt julkistetut luvut avaavat silmiä muissa valtuustoryhmissä, jotka silloin hyväksyivät peruspalveluja alibudjetoivan ja ylijäämiä kasvattavan budjetin, totesi SKP:n ja asukaslistan valtuutettu Yrjö Hakanen.


– Nyt kannattaa lähteä liikkeelle vaatimaan lisää rahaa palveluihin, hän kannustaa niin asukkaita kuin henkilöstöryhmiä.
Uusia aloitteitaRyhmän varavaltuutettu Heikki Takkinen jätti valtuustossa viisi aloitetta. Niissä esitetään koululaisten iltapäivätoiminnan rahoituksen lisäämistä, varhaisen ja ennaltaehkäisevän työn kehittämistä lasten ja nuorten ongelmissa, työllistämisyksiköiden toiminnan ohjeita, asukkaille ilmoitustauluja ja kaupungin kiinteistöjen kattotilojen hyötykäyttöä.

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli