Helsinki vaatii avoimuutta Länsimetron päätöksiin

19.12.2016 - 14:45

Helsingin valtuusto edellyttää, että Länsimetro Oy:n hallituksen päätökset ovat tästä alkaen julkisia ja että valtuustolle tuodaan tammikuun loppuun mennessä selvitys toimista, joihin hankkeen kustannusten ja aikataulujen varmistamiseksi on ryhdytty. Päätös syntyi länsimetron lisärahoitusta koskeneen pitkän keskustelun jälkeen SKP:n ja Helsinki-listojen Yrjö Hakasen ehdotuksesta.

Tämä oli jo kuudes kerta kun valtuustolle esitettiin länsimetron enimmäishinnan ja lainatakausten korottamista. Hinta on noussut alkuperäisestä noin 700 miljoonasta eurosta lähes 1,2 miljardiin. Tällä kertaa ylitys oli noin sata miljoonaa euroa.

Hinta on noussut alkuperäisestä noin 700 miljoonasta eurosta lähes 1,2 miljardiin.

Uusin budjetin ja aikataulun ylitys johti Länsimetron toimitusjohtajan vaihtamiseen. Lisäksi Helsingin toinen virkamiesedustaja yhtiön hallituksessa vaihtuu apulaiskaupunginjohtaja Pekka Sauriin.

Hakasen esitys hyväksyttiin

Hakanen vaati selvitystä siitä, mihin toimiin Länsimetro-yhtiö on ryhtynyt sen varmistamiseksi, että budjettiin ja aikatauluihin ei tule enää ylityksiä. Hän esitti selvitettäväksi myös projektia johtavan Sweco-yhtiön roolin ja tarkastuslautakunnan erillistä selvitystä kaupungin oman valvonnan pettämisestä.

– Kaupunginhallituksen konsernijaostolle on hankkeesta raportoitu säännöllisesti, mutta jaosto ei ole kyennyt puuttumaan asioihin. Siksi selvitykset on esitettävä myös valtuutetuille.

Etenkin vihreiden Tuomas Rantanen ja Tuuli Kousa yrittivät estää Länsimetro-yhtiön päätöksenteon avoimuutta koskevien vaatimusten liittämisen lisärahoitusta koskevaan päätökseen. Sekä Kousa että Rantanen istuvat konsernijaostossa, jonka olisi pitänyt hanketta valvoa.

Hakasen esittämä vaatimus päätösten julkisuudesta ja valtuustoon tuotavista selvityksistä hyväksyttiin lopulta kuitenkin selvin numeroin 57 – 8, tyhjää 18.

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kotimaa

Kommentit (0 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.