Helsinki vapauttaa yritykset tontinvuokrista, asuntoyhtiöitä ei

17.04.2020 - 12:45
(updated: 21.04.2020 - 14:58)
Tontinvuokrien kohtuuttomia korotuksia vastustettiin pässien voimin 2008. Kuva Toivo Koivisto

Yritysten hätä herätti kuntapäättäjät, mutta asukkaiden ahdinko jatkuu. Tontinvuokrista voi vapautua Helsingin vuokratontilla toimiva yritys, mutta tavallisille taloyhtiöille se ei ole mahdollista.

Kaupunki on päättänyt tontinvuokrien vapautuksesta, joka koskee yrityksiä, jotka käyttävät tonttia tai sillä olevaa rakennusta pääasiallisesti tiettyihin tarkoituksiin. Näiksi on hyväksytty muun muassa ravintolat, taidetapahtumat, liike-elämää edistävä toiminta, liikunta ja terveyspalvelut, sekä majoitus ja matkailuala.

Yritystoimintaa harjoittava tontinvuokralainen voidaan nyt vapauttaa kokonaan vuokranmaksuvelvoitteista kolmen kuukauden ajalta. Maksuvapautusta tulee hakea erikseen.

Helsingin vuokratonteilla vanhenee tänä ja ensi vuonna yli 750 sopimusta.

Vapautus koskee tavallisia asunto-osakeyhtiöitä vain, jos niillä on vuokralaisina näillä aloilla toimivia yrityksiä ja näille on myönnetty vähintään tontinvuokraa vastaava alennus vuokrasta. Asuntokäytössä olevan yhtiön osalta vapautuksia ei saa, vaikka asunto-osakeyhtiön talous ajautuisi vaikeuksiin koronan yritysvuokralaisille aiheuttamien maksu- tai muiden vaikeuksien takia.

Helsingin vuokratonteilla vanhenee tänä ja ensi vuonna yli 750 sopimusta. Niiden vaikutus asukkaiden vuokriin on dramaattinen. Tontinvuokra nousee aiemmasta satoja prosentteja. Tällä hetkellä uusissa sopimuksissa tontinvuokra nousee jopa yli kolmella eurolla neliöltä kuukaudessa.

Kaupunki ei kuitenkaan ole joustamassa uusien sopimusten suhteen tälläkään kertaa, vaikka asukkaat ovat jälleen nousseet vastarintaan. Helsingin tontinvuokrajärjestelmässä on korjattavaa, mutta toistaiseksi sitä on uudistettu virkamiesten toimesta ja asukkaiden jo vuosia tekemät parannusehdotukset on hylätty.

 

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kotimaa

Kommentit (0 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.