Henry Smart lähtee Amerikkaan

10.02.2006 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Lue lisää Tiedonantajasta nro 6/2006.

"Minä olin lähdössä. En voinut jäädä tänne. Jokainen hengenveto maan ummehtunutta ilmaa, maan jokainen neliösentti, pilkkasi minua, tarrasi nilkkoihini. Se tarvitsi verta pysyäkseen hengissä, ja minun vertani se ei saisi. Olin jo tarjonnut sitä tarpeeksi."


Näin päättyi irlantilaisen työläiskirjailijan Roddy Doylen mainio romaani Nimeni on Henry Smart (suom. 1999), joka nimensä mukaisesti kertoi Henry Smartin tarinan, Henry Smartin, jonka isä oli jalkapuoli murhamies ja äiti aliravittu tehtaantyttö. Smart kasvoi kerjäläisen apupojasta vapaustaistelijaksi ja IRAn tappajaksi vuosisadan alun kuohuvassa Dublinissa.


Henry Smart kyllästyi lopulta jahtaamaan ja olemaan jahdattu, vihelsi pelin poikki ja halusi aloittaa kaiken alusta. Miehellä oli taskussaan lippu Liverpooliin, irlantilaiseen vankilaan jäi kaipaamaan vaimo, jota hän rakasti, ja Vapaus-niminen tyttölapsi, jota hän oli pitänyt sylissään vain kerran. Smart ei tiennyt sitä, minne oli menossa, eikä sitä, pääsisikö koskaan perille....ARTO TUOMINENRoddy Doyle: Antaa soittaa. Suomennos Leena Tamminen. WSOY 2005, sivuja 439.
* * *


RODDY DOYLE – työläiskirjailija vailla työläistaustaaIrlantilaista Roddy Doylea (s. 1958) ei syyttä sanota työläiskirjailijaksi, sillä hänen koko tähänastinen tuotantonsa kertoo työväenluokan elämästä. Doyle on tinkimättä ollut leipurien, siivoojien, remontti- ja sekatyömiesten tunteiden tulkki, joka on kuitenkin ammentanut kokemuksia vähävaraisten syrjäytettyjen kamppailusta muuten kuin elämällä itse työväenluokkaista elämää....(AT)

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli