Hiilidioksidin talteenottoteknologioista vain vähän apua

01.02.2018 - 15:00

EASAC:in uusi raportti tukee näyttöä siitä, että hiilidioksidin talteenottoteknologioilla ei kyetä poistamaan hiilidioksidia ilmakehästä YK:n kansainvälisen ilmastonmuutospaneelin IPCC:n mallinnusten mukaisesti.

Raportissa Negative emission technologies: What role in meeting Paris Agreement targets? tutkijat ympäri Eurooppaa ovat arvioineet negatiivisten päästöjen tuottamiseksi tarkoitetun teknologian kehitystä. Raportin mukaan vaikeudet Pariisin sopimuksen hiilipäästötavoitteiden saavuttamisessa ovat kääntäneet huomion negatiivisiin päästöihin. Näkyvissä olevilla keinoilla ei kuitenkaan päästä gigatonniluokan negatiivisiin päästöihin IPCC:n mallinnuksissa oletetulla aikajänteellä.

– EU:n energiatalouden kehittämisen ei tule perustua skenaarioihin, joiden mukaan Pariisin ilmastosopimuksen tavoitteet voidaan saavuttaa hiilidioksidin talteenottoteknologioilla, Euroopan tiedeakatemiat toteavat.

Painetta hiilipäästöjen vähentämiseksi lisättävä.

EASAC suosittelee raportissaan, että painetta hiilipäästöjen vähentämiseksi on lisättävä. Suurten hiilidioksidipäästöjen poistamista ilmakehästä ei tule sälyttää teknologisen kehityksen varaan. EU:n on sitouduttava päästövähennyksiin Pariisin sopimuksen maakohtaisesti räätälöityjen vastuiden mukaisesti. EASAC:in raportissa tähdennetään erityisesti, että:

  • Sopijaosapuolten on keskityttävä Pariisin sopimuksen viisivuotistavoitteiden mukaiseen nopeaan kasvihuonekaasupäästöjen vähentämiseen.
  • Lupaavimmat negatiivisten päästöjen teknologiat liittyvät maaperän ja metsien hiilinielujen kasvattamiseen. Tällä hetkellä ihmiskunnan haasteena on metsien vähenemisen ja maaperän huonontumisen pysäyttäminen.
  • Hiilidioksidin talteenotto- ja varastointiteknologiaan on panostettava ja alan liiketoimintamalleja on kehitettävä myös Euroopassa.

 

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Ulkomaat

Kommentit (0 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.