Hinnat nousevat ja eduskunta katsoo vierestä

27.10.2022 - 14:15

ELINKUSTANNUSTEN NOUSU suistaa tänä talvena yhä useamman ihmisen taloudelliseen syöksykierteeseen. Suomen Köyhyysraportin 2021 mukaan jopa joka kuudes suomalainen elää tällä hetkellä köyhyys- tai syrjäytymisuhan alla. Joka toinen heistä on pienituloinen. Vakavaa aineellista puutetta Suomessa kokee yli 100 000 vähävaraista ihmistä ja ruoka-apua tarvitsee jo yli 200 000 ihmistä. Nämä luvut eivät tule paranemaan tämän vuoden raportissa.

Ehkäisevää ja täydentävää toimeentulotukea hakevat kunnissa nyt myös sellaiset ihmisryhmät, joilla ei ole ollut tukien tarvetta aikaisemmin. Tilannetta voidaan verrata 90-luvun lamaan. Tuloluokka toisensa jälkeen on kriisissä päivittäisten menojensa kanssa, eikä helpotusta ole näköpiirissä.

YK:n köyhyyden vastaisena päivänä 17. lokakuuta julkaistiin jälleen Köyhyyden vastaisen verkoston kokoama raportti Suomen köyhyystilanteesta. Viimeisimpien tilastotietojen mukaan Suomi selvisi koronakriisistä melko hyvin: sosiaaliturvan korotusten ja laajennusten ansiosta pienituloisuus lisääntyi vain vähän ja melko lyhyeksi ajaksi. Jo vuonna 2021 työllisyys lähti kasvamaan ja se vähensi köyhyyttä.  

Köyhyysraportin mukaan erilaiset toimet eivät kuitenkaan juuri auttaneet heitä, joilla raha on ollut tiukoilla jo pitkään: tällaisia ryhmiä ovat esimerkiksi pitkäaikaistyöttömät, yhden aikuisen perheet ja yksinasuvat.

– Koronakriisiä on seurannut sota, elinkustannusten jyrkkä nousu ja sähköpula. Nämä kriisit eletään keskellä ilmastokriisiä, jonka senkin vaikutukset osuvat kovimmin pienituloisimpiin ja vaikeimmassa asemassa oleviin, tiivistetään raporttia.

Tilannetta voidaan verrata 90-luvun lamaan.

EDUSKUNNAN TOIMET hintojen nousun ja toimeentulo-ongelmien ehkäisemiseksi ovat olleet riittämättömiä. Pienten viilausten sijaan kaikki perusturvan eri muodot on korotettava välittömästi vähintään 1200 euroon kuukaudessa. Ihmisten kodeilla rahastamisen estämiseksi on asetettava vuokrakatto. Ruuan hinnan laskeminen vain arvonlisäveron muutoksilla ei ole riittävä keino, vaan nyt tarvitaan laajamittaisempia muutoksia koko elintarviketuotannossa ja -jakelussa. Energia-ala on syytä pitää valtion hallussa, toisin sanoen aloittaa nopeasti mittavat kansallistamistoimet.

Luettelin tässä vain muutamia toimia, joilla hintojen nousua voidaan hillitä. Tässä Tiedonantajan numerossa asiaa puidaan useammassa artikkelissa. Lisäksi kommunisteilta on odotettavissa vielä syksyn aikana tuntuvia ratkaisuehdotuksia hintakriisiin.

 

MAAILMAN SUPERRIKKAIDEN määrä on kasvanut räjähdysmäisesti koronapandemian päättymisen jälkeen. Näin kirjoitti The Guardian syyskuussa sveitsiläisen Credit Suisse-pankin selvityksestä, jonka mukaan määrä on nelinkertaistunut alle 50 tuhannesta yli 200 tuhanteen.

Tuotannon ja pääomien keskittyminen on johtanut monopoleihin, joilla on ratkaiseva asema taloudessa ja markkinoilla. Pääoman voitontavoittelun logiikka perustuu jatkuvaan määrälliseen kasvuun, kasaamiseen kasaamisen vuoksi, tuotantoon tuotannon vuoksi. Lopulta tätä ristiriitaa ei voida ratkaista, kuin siirtymällä sosialistiseen tuotantotapaan.

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Pääkirjoitukset