HSL avaa raiteet kansainvälisille suurfirmoille

14.02.2018 - 11:45

Helsingin seudun lähijunaliikenne kilpailutetaan ja kilpailutuksen voittaja aloittaa liikennöimisen kesällä 2021. Seudun joukkoliikenteen järjestämisestä vastaava HSL-kuntayhtymä päätti kilpailuttamisesta tiistaina.

Helsingin seudun lähijunaliikenne on Suomessa junaliikenteen kannattavin alue. Sen kilpailuttamisella murennetaan ja pilkotaan VR:n eli valtion rautateiden toimintaa. Samalla avataan kansainvälisille suuryhtiöille tie Suomen markkinoille.

HSL:n toimitusjohtaja Suvi Rihtniemen (kok) mukaan kiinnostuksensa ovat jo ilmaisseet brittiläiset First Group, Go Ahead ja National Express Group, Saksan valtion rautatieyhtiön tytärfirma Arriva, hongkongilainen MTR:n, monikansallinen Transdev sekä Norjan, Ruotsin ja Suomen valtiolliset rautatieyhtiöt (HS 12.2.).

Kilpailutus ei koske kaikkia kustannuksia vaan kilpailun voittaja saa korvauksetta käyttöönsä verovaroilla hankitun junakaluston ja eräitä palveluja. ”HSL-liikennettä tuottava henkilöstö” siirtyy liikkeenluovutuksella kilpailun voittajalle. Jos VR häviää kilpailutuksen, se voi kuitenkin johtaa muun henkilöstön vähennyksiin.

Päätös kilpailuttamisesta tehtiin HSL:n hallituksessa yksimielisesti. Sen hyväksyivät myös SDP:n, Vasemmistoliiton ja vihreiden edustajat, jotka ovat eduskunnassa arvostelleet tiukasti liikenneministeri Anne Bernerin (kesk) ajamaa VR:n pilkkomista ja kilpailuttamista. Helsingin edellisessä valtuustossa raideliikenteen kilpailutusta vastusti poliittista ryhmistä vain SKP ja Helsinki-listat.

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kotimaa

Kommentit (0 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.