Kova raha vallannut Helsingin asuntomarkkinat

29.05.2017 - 12:15

Helsingissä viime vuonna valmistuneista asunnoista oli tavallisia ara-vuokra-asuntoja alle viisi prosenttia.  Näitä valtion lainoittamia ja hintasäänneltyjä asuntoja valmistui vain 211 kappaletta. Luku on hätkähdyttävän pieni tilanteessa, jossa on huutava pula kohtuuhintaisista vuokra-asunnoista.

Viime vuonna aloitetuista asunnoista tavallisten ara-vuokra-asuntojen osuus oli hieman suurempi, mutta sekin vain 15 prosenttia. Suurin osa tuotannosta on sääntelemätöntä kovan rahan tuotantoa, johon pienituloisilla ei ole varaa.

Asuntotuotanto on kasvanut, mutta vuokrien ja hintojen nousu jatkuu. Asunnoista on tullut sijoituskohteita. Siksi pelkkä tuotannon lisääminen ei alenna hintoja. Tätä muutosta on vauhdittanut kokoomuksen johdolla aikoinaan tapahtunut vuokrasääntelyn lopettaminen ja valtion arava-lainajärjestelmän alasajo, jota Helsingin uusi pormestari Jan Vapaavuori (kok) vauhditti toimiessaan asuntoministerinä.

Edullisten vuokra-asuntojen rakentaminen ei kiinnosta rakennusliikkeitä ja sijoittajia.

Edullisten vuokra-asuntojen rakentaminen ei kiinnosta rakennusliikkeitä ja sijoittajia. Ne saavat paremman tuoton kovan rahan asunnoista. Siksi tarvitaan kaupungin omaa tuotantoa ja sen toteuttamiseksi myös kaupungin oma rakennusliike.

Kun Helsingin asunto-ohjelma päivitettiin vuosi sitten, SKP:n ja Helsinki-listojen ryhmä esitti erilaisten vuokra-asuntojen osuuden nostamista puoleen tuotannosta. Kokoomukselle ja vihreille vuokra-asuntotuotannon lisääminen ei kelvannut, ja demarit tyytyivät siihen.

Keinottelua ja kiskurivuokria

Pirkkalassa asumisen hinnan nousua on hillitty sillä, että kunta on hankkinut omistukseensa rakennusmaata ja kaavoittaa vain omistamilleen tonteille.  Samaan tapaan toimittiin ennen Helsingissäkin, mutta 2000-luvulla linja muuttui. Nyt kaupunki myy tontteja ja tekee ”kumppanuuskaavoitusta” grynderien kanssa. Ostajana ovat sijoittajat, jotka tekevät muhkeita voittoja myymällä ”jalostetut” kiinteistöt eteenpäin. Näin tapahtui esimerkiksi Metropolian kiinteistöille, jotka kaupunki viime vuonna myi.

Helsingin keskittäessä päätöksentekoa pieneen piiriin, kasvaa väärinkäytösten ja korruption riski.

Helsinki vaikuttaa asumisen hintaan myös isona vuokranantajana. Se kerää kasvavia voittoja korottamalla tonttivuokria 10–15–kertaisiksi. Voittoa tehdään myös kaupungin vuokra-asunnoilla (Heka). Kaikki Hekan alueyhtiöt tekivät viime vuonna voittoa, vaikka ara-sääntöjen mukaan niiden pitäisi toimia omakustannusperiaatteella. Heka on Anni Sinnemäen (vihr) johdolla – ja valtuuston sivuuttaen – päättänyt yhdistää 21 alueyhtiötä viideksi yhtiöksi. Noin 90 000 vuokralaisen ääni kuuluu niissä entistä heikommin.

Helsingin keskittäessä päätöksentekoa pieneen piiriin, kasvaa väärinkäytösten ja korruption riski. Erityisen suuri se on uudella kaupunkiympäristön jättitoimialalla, jossa maankäyttö, kaavoitus, rakentaminen, asuminen ja kiinteistöasiat on keskitetty yhden johtajan ja lautakunnan alaisuuteen.

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kotimaa

Kommentit (0 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.