Hyvä veli –verkosto pelaa Helsingissä

07.12.2007 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 45/2007

Kokoomuslainen ylipormestari Jussi Pajusen johdolla junailtiin viime viikolla arvotalon myyminen Helsingin Kauppatorilta Espoon kaupunginhallituksen entisen kokoomuslaisen puheenjohtajan Ilkka J. Karin firmalle.


Kyseinen 190 vuotta vanha Lampan talo kuuluu Helsingin kulttuurihistoriallisiin arvorakennuksiin. Se sijaitsee paraatipaikalla kaupungintalokorttelin vieressä, Ruotsin suurlähetystön ja presidentin linnan välissä. Talon rakennutti vuosina 1814 – 1817 kauppias- ja raatimies Johan Lampa.


Kolmikerroksisessa talossa on neliöitä 2 000, ja tilat lisääntyvät saneerauksessa. Kauppahintaa talolle tuli 3,2 miljoonaa.
Kokoomuksen pieni piiriIlkka J.Karin yritys Kari Management Company teki kaupungin kanssa talokaupasta jo vuosi sitten sopimuksen. Valtuusto sivuutettiin sitä tehtäessä kokonaan. Suojeltuun arvotaloon aiotaan nyt tehdä hotelli ja ravintola kilpailemaan hotelli Kämpin kanssa rahakkaimmista asiakkaista.


Kokoomuksen johtavana kunnallispoliitikkona pitkään vaikuttanut Kari joutui luopumaan edellisellä valtuustokaudella luottamustehtävistään Espoossa, kun paljastui, että hän asuikin Helsingissä. Kari on toiminut aiemmin myös kokoomuksen asuntotoimikunnan puheenjohtajana.


Lampan talon myyntipäätöksen valmisteli kiinteistölautakunta. Sen johdossa istuu samaan hyvä veli –verkostoon kuuluva kokoomuksen piirijärjestön entinen puheenjohtaja, rakennuttaja Kai Hagelberg.


Kaupunginvaltuustossa arvotalon myyntiä vastusti vain SKP:n ja asukaslistan Yrjö Hakanen. Hän muistutti, että kaupunki on vasta aloittanut kaupungintalokortteleiden elävöittämistä koskevien suunnitelmien valmistelun ja esimerkiksi Kruununhaan asukasyhdistys on esittänyt Lampan taloa kansalaisjärjestöjen ja julkisten palvelujen käyttöön.
Myös Jugendsali rahamiehille?Seuraavaksi kaupunginjohtaja Pajunen aikoo muuttaa Kauppatorin toisessa päässä, niin ikään Pohjois-Esplanadilla sijaitsevan Jugendsalin eliittiravintolaksi. Nykyisin salissa järjestetään kaikille avoimia, maksuttomia näyttelyitä ja pienimuotoisia konsertteja.


– Tämänkin asian valmistelu ohi luottamuselinten ja asukkaat sivuuttaen herättää kysymyksen siitä, millaisia kytköksiä kaupungin johdossa on liikemiespiireihin, totesi Yrjö Hakanen valtuustossa kannattaessaan Jugendsalin säilyttämistä kaikille avoimena kulttuuritilana.


Hän muistutti, että sama kysymys valtuuston sivuuttamisesta nousi esille myös kaupunginjohtajan esiintyessä äskettäin Stockmannin ja Kauppakamarin johtajien kanssa yksityisautoilun lisäämisen ja keskustatunnelin rakentamisen puolesta, vastoin valtuuston linjauksia.(TA)

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli