"Hyvä veli –verkoston klubitasoitus"

08.02.2008 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 6 / 8.2.2008

Helsingin Golfklubi saa kaupungilta kahdeksan vuoden halpakorkoisen lainan vakuuksilla, jotka ovat voimassa vain runsaan vuoden. Samainen klubi maksaa kaupungin liikuntavirastolle vain 6 700 euron vuosivuokraa Talin kartanon arvokkaasta alueesta, josta liikuntavirasto itse maksaa kiinteistövirastolle ns. sisäistä vuokraa 516 000 euroa.


Tämä varakkaan ja muilta suljetun golfklubin tukeminen on uusin esimerkki siitä, miten hyvä veli –verkosto käyttää hyväkseen helsinkiläisten verovaroja ja omaisuutta.


Asia nousi esille viime viikolla, kun kaupunginhallitus toi valtuustoon esityksen 200 000 euron lainasta ja noin 98 000 avustuksesta klubille Talin kentän palvelujen parantamiseksi.
Laina ilman vakuuttaKaupunginhallituksen ryhmät kokoomuksesta vasemmistoliittoon olivat hyväksyneet yksimielisesti esityksen, jonka mukaan kaupunki antaa golfklubille kahdeksan vuoden lainan, jonka vakuutena on klubin vuokraoikeus Talin kenttään. SKP:n ja asukaslistan valtuutettu Yrjö Hakanen ihmetteli tätä, koska klubin vuokraoikeus alueeseen päättyy jo ensi vuonna.


Kaupunginjohtaja Jussi Pajunen (kok) yritti pitkään välttää vastaamasta Hakasen hänelle osoittamaan kysymykseen siitä, miten kahdeksan vuoden laina voidaan myöntää vain runsaan vuoden voimassa olevilla vakuuksilla. Valtuuston puheenjohtajankin patisteltua vastausta, selitti Pajunen, ettei vakuus ole ongelma, koska Talin kenttä on kaupungin omistuksessa.


Vastaus sai aikaan entistä suuremman hämmingin. Eihän lainassa ja vakuudessa ole kyse alueen säilymisestä kaupungin omistuksessa. Vakuuden pitäisi sen sijaan taata, että kaupunki saa kaikissa tilanteissa takaisin klubille lainattavat rahat.
Vuokrasopimus kilpailuttamattaHakanen nosti esille myös kysymyksen siitä, miksi kaupunki tukee sadoilla tuhansilla euroilla vuodessa suljettua golfklubia, jonka tarkoituksena on päätösesityksenkin mukaan huolehtia vain jäsentensä golfurheilun mahdollisuuksista.


– Eikö Talin kartanon arvokkaiden alueiden pitäisi olla muidenkin käytettävissä? Miksi tiukka menokuri koskee lasten harrastustoimintaa, nuorisotiloja, sosiaalipalveluja, mutta ei varakasta golfklubia?


Kaupungin johto on korostanut monissa muissa yhteyksissä markkinaehtoista toimintaa.


– Miksi tätä vuokrasopimusta ei kilpailuteta, kysyi Hakanen.


– Onko lainapäätöksellä tarkoitus sitoa valtuuston kädet niin, että golfklubi saa jatkaa poikkeuksellisen edullista vuokrasopimusta joutumatta edes kilpailemaan siitä muiden alueesta kiinnostuneiden kanssa?
Kahdenlaisia tonttivuokriaHakanen esitti vihreiden Tuomas Rantasen kannattamana golfklubille esitetyn lainan hylkäämistä. Valtuuston enemmistö päätti kuitenkin jatkaa klubin tukemista äänin 57 – 23.


– Hyvä veli –verkosto on näköjään juurtunut jo niin syvälle kaupungin hallintoon, että kaupunginhallituksen entisen puheenjohtajan, asuntoministeri Jan Vapaavuoren ja monen muun Helsingin herran golfklubin vuokrasopimusta ja lainojen vakuuksia ei käsitellä normaaliin tapaan, totesi Hakanen äänestyksen jälkeen.


Erikoiseen valoon Talin golfkentän muodollisen 6 700 euron vuosivuokran tekee sekin, että kaupunki on samaan aikaan nostamassa satojen asuinkiinteistöjen tonttivuokria 10 – 15 –kertaisiksi.

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli