Ilmastopolitiikkaa myös kunnallisvaaleissa

13.06.2008 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 24 / 13.6.2008

Jyväskylässä viikonvaihteessa kokoontunut Suomen kommunistisen puolueen keskuskomitea keskusteli sekä valtakunnallisesta kunnallisvaaliohjelmasta että energia- ja ilmastopoliittisista teeseistä. SKP:n ilmastoteesien keskeinen sanoma on, että Suomen on leikattava kasvihuonekaasupäästöjään ilman ydinvoiman lisärakentamista.


Maija Hakanen totesi alustuksessaan, että ilmastonmuutos on jo lähes kaikkien tunnustama tosiasia. Myös lähes kaikki merkittävät puolueet pitävät teemaa tärkeänä.


– Ilmastonmuutoksen torjuminen on täysin mahdollista. Ongelman ratkaisemiseen riittäisi yksi kuudesosa maailman sotilasmenoista, huomautti Hakanen.


Nyt käydään kamppailua siitä, kuka hyötyy ja kuka maksaa.


– Ilmastonmuutoksesta on tullut voitontavoittelun kohde. Maailmanlaajuisen päästökaupan arvon ennustetaan kasvavan jopa 660 miljardiin dollariin vuodessa, ja esimerkiksi öljy-yhtiö Shell satsaa yli miljardi dollaria vaihtoehtoisiin energiamuotoihin.
Kuntatason ilmastopolitiikkaaSuomen hallituksen nykyinen energiapoliittinen linja suosii ydinvoimaa. Maija Hakasen mukaan Suomeen ollaan rakentamassa varsinaista ydinvoimaparatiisia. Lisäydinvoimaa havittelevat niin Fortum, Fennovoima kuin EO.N. Toinen hallituksen energiasuosikki on epäekologinen turve.


Päästökauppajärjestelmän tuloksena syntyvät niin sanotut windfall-voitot pitäisi Hakasen mukaan tilittää yhteiskunnalle. Turvevoiman sijasta tulee investoida uusiutuvaan energiaan, kuten tuuli- ja aurinkovoimaan. Hallituksen pitäisi myös muussa päätöksenteossa ottaa huomioon ympäristöjärjestöjen edistyksellisiä aloitteita.


– Ilmastopolitiikka on kamppailukysymys myös kunnallisvaaleissa, muistutti Hakanen. Kuntatason energiaratkaisujen merkitys on tärkeä. Esimerkiksi Tampereella ollaan osakeyhtiöittämässä kaupungin energialiikelaitosta.


SKP:n ilmastoteesit tarjoavat ekologisen ja myös sosiaalisesti oikeudenmukaisen vaihtoehdon nykymenolle.
Joukkoliikenne maksuttomaksiKeskustelussa esille nousi muun muassa biokaasun käytön lisääminen turpeen korvaajana. Myös vaatimukset maksuttomasta joukkoliikenteestä ja raideliikenteen kehittämisestä ovat ilmastonmuutoksen torjumisen kannalta tärkeitä.


Kansainväliset kaivosyhtiöt kartoittavat uraaninlouhintamahdollisuuksia eri puolilla Suomea, ja kamppailu kaivoshankkeita vastaan on hyvin ajankohtaista. Keskustelussa myös todettiin, etteivät ihmisen ja luonnon suojeleminen sulje toisiaan millään tavalla pois. (TA)

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli