Irakin vaalit: Propagandaa ja tosiasioita

04.02.2005 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Lue lisää Tiedonantajasta 5/2005!

Äänestys-


käyttäytymisestä


harhauttavia


tulkintoja



Oli odotettavissakin, että Irakin miehittäjät ja maan nukkehallitus julistavat Irakissa viime sunnuntaina pidetyt laittomat vaalit voitoksi itselleen ja tappioksi vastarintaliikkeelle ja että maailman valtamedia toistelee niiden tulkintaa. Näin myös tapahtui, jopa niin, että kesken äänestyksen nukkehallituksen edustajat kiirehtivät ilmoittamaan äänestysprosentiksi yli 70, monin paikoin yli 90. Ja shiiaenemmistön melko vilkas osallistuminen vaaleihin tulkittiin ilman muuta tueksi nykytilanteelle.


Propaganda oli hämmästyttävän samanlaista kuin vuonna 1967, jolloin Etelä-Vietnamissa pidettiin "vaalit". Yhdysvallat riemuitsi, että äänestysprosentiksi saatiin 83 "huolimatta Vietkongin terrorista".



Propagandaa Ja lavastettuja kuvia



Varsinkin yhdysvaltalaiset tv-kanavat lähettivät äänestyspaikoilta kuvaa onnellisista irakilaisista juhlimassa vasta saavutettua äänestysoikeuttaan, ylistämässä USA:n armeijaa ja kiittämässä presidentti George W. Bushia. On hyviä syitä olettaa, että nämä kohtaukset oli enimmäkseen huolellisesti lavastettu samaan tapaan kuin Saddam Husseinin patsaan kaataminen huhtikuussa 2003.


The Independent -lehdelle kirjoittava kuulu brittikirjeenvaihtaja Robert Fisk kirjoitti ennen vaaleja: "Suurille televisioverkoille on annettu lista viidestä äänestyspaikasta, missä niiden "sallittaisiin" kuvata. Listan lähempi tutkiminen osoittaa, että neljä viidestä on shiiamuslimialueilla – missä äänestäminen tulee luultavasti olemaan vilkasta – ja yksi varakkaiden sunnialueella, missä se tulee olemaan kohtalaista."


Propagandassa käytettiin hyväksi myös ennen vaaleja luotua käsitystä, jonka mukaan vastarintaliike valmistautui hyökkäämään massiivisesti vaaleihin osallistuvien siviilien kimppuun. Tällaisia uhkauksia – aitoja tai tekaistuja – tulikin, ja itsemurha-iskuja oli jonkin verran. Mutta maailmalta salattiin kokonaan se, että kolme päivää ennen vaaleja johtavan vastarintaryhmän, Islamilaisen vastarintarintaman, sotilaallinen siipi, Salah Al-Dinin prikaatit, ilmoitti välttävänsä hyökkäyksiä äänestyspaikkoja ja viattomia siviilejä vastaan. Emo-organisaatio oli antanut aseelliselle siivelle asiasta nimenomaisen käskyn (IslamOnline.net 27.1.05).


Vaalipäivän kääntyessä iltaan nukkehallituksen edustajien ja sitä myöten median oli pakko myöntää, että aikaisemmat ilmoitukset äänestysaktiivisuudesta oli vedetty hatusta. Arvioita oli pakko laskea ensin 60:een, sitten 50 prosenttiin, mutta ei sen alle.



Äänestämisen kannustimet ja pakotteet



Muusta valtamediasta poikkeavasti Robert Fisk sai shiiaäänestäjiä jututtamalla monipuolisen kuvan äänestämisen motiiveista (The Star & Independent Online 31.1.05, The Independent 1.2.05). Kiistatta joistakin vastauksista heijastui harhakuva vaalien merkityksestä, mutta vielä enemmän halu totella ajatollah Ali al-Sistanin käskyä eli fatwaa äänestää, halu vaatia shiioille oikeudenmukaista asemaa maassa ja halua vapauttaa Irak miehittäjistä, ei oikeuttaa heidän läsnäoloaan. Ja sunneille, jotka enimmäkseen kieltäytyivät äänestämästä, Fiskin haastattelemat shiiat halusivat joka tapauksessa tasavertaista asemaa.


Fiskin tekemien haastattelujen perusteella näyttäisi siis siltä, että irakilaiset protestoivat kahdella eri tavalla miehitystä ja maansa nykytilaa vastaan. Suuri osa shiioista protestoi äänestämällä, valtaenemmistö sunneista boikotoimalla äänestystä. Pitkään USA:n suojeluksessa olleen kurdialueen vilkkaan äänestysaktiivisuuden selittävät erityiset syyt.


Aivan samoin kuin Fisk tilanteen tulkitsi toinen riippumaton kirjeenvaihtaja, IPS:lle kirjoittava irakilaissyntyinen Dahr Jamail (globalresearch 1.2.05).


Riippumattomat kirjeenvaihtajat ovat myös raportoineet, että miehitysjoukot jahtasivat vaalipäivänä ihmisiä, tarkistivat, oliko heillä äänestyksestä kertovaa mustetta sormessaan vai ei, ja pakottivat äänestämättömiä vaaliuurnille. Miehittäjät ja nukkehallitus painostivat ihmisiä äänestämään myös uhkaamalla muussa tapauksessa evätä heiltä Saddam Husseinin ajoilta periytyvän kuukausittaisen ruoka-avun (ks. esim. William Rivers Pitt, TruthOut 1.2.05).



35 prosenttia äänioikeutetuista äänesti?



Frontlines, luotettavana pidetty sanfranciscolainen vasemmistolehti (sf-frontlines.com 31.1.05), julkaisi henkilöstön tekemään tutkimukseen ja useiden uutistoimistojen uutisiin perustuvan arvion äänestysaktiivisuudesta.


Arvion mukaan äänestyspaikat joissakin Bagdadin kaupunginosissa, Mosulissa, Tikritissä ja muissa kaupungeissa kautta maan olivat tyhjiä. Osallistuminen vaaleihin niissä oli hyvin vähäistä. Joillakin muilla Bagdadin alueilla, erityisesti vahvasti linnoitetulla vihreällä vyöhykkeellä ja joillakin asutusalueilla, kuten Pohjois-Irakin kurdialueella ja ajatollah al-Sistaniin sidoksissa olevien poliittisten voimien valvomilla shiia-alueilla, vaaliuurnat täyttyivät äänestyslipuista ja äänestäjiä havaittiin olevan runsaslukuisesti liikkeellä.


Vaalien todellisia lukuja on vaikea saada selville, koska kansainvälisten tarkkailijoiden ei sallittu tarkkailla äänestystoimitusta "turvallisuussyistä". Jopa jos käytetään Irakin hallituksen ja USA:n Bagdadin-suurlähetystöä lähellä olevien lähteiden antamia hyvin epäuskottavia lukuja, tulokset näyttivät Frontlinesin mukaan sekalaisilta.


Arvion mukaan äänioikeutettuja oli 20 miljoonaa ja heistä äänestäjiksi rekisteröityneitä 14 miljoonaa eli 70 prosenttia äänioikeutetuista (280 000 rekisteröityi ja oli äänioikeutettuja ulkomailla.)


Vain 25 prosenttia 1,2 miljoonasta maanpakolaisesta rekisteröityi äänestäjiksi ja noin puolet heistä äänesti 15 maassa. Suurimmat määrät rekisteröityjä äänestäjiä oli Syyriassa, Iranissa ja Jordaniassa, joissa äänestysaktiivisuus myös oli korkein.


Äänestäjien kokonaismäärä 30.1. oli arviolta seitsemän (7) miljoonaa eli 50 prosenttia rekisteröityneistä eli 35 prosenttia äänioikeutetuista.


Toisin päin sanoen: 30 prosenttia äänioikeutetuista ei rekisteröitynyt ja noin 50 prosenttia rekisteröityneistä ei äänestänyt.



Sunnialueilla hiljaista



Äänestyspaikat olivat enimmäkseen tyhjiä koko vaalipäivän monissa pääkaupungista pohjoiseen ja länteen sijaitsevissa sunnikolmion kaupungeissa, erityisesti Fallujassa, Ramadissa ja Beijissä, uutistoimisto AP kertoi. Bagdadin Adhamijassa sunnivoittoisen alueen neljää äänestyspaikkaa ei avattu ollenkaan. Suurella osalla sunnialueista ei ollut lainkaan äänestyspaikkoja eikä niille jaettu äänestyslippuja.


The New York Timesin Dexter Filkins kirjoitti, että "Bajin kaupungissa pohjoisessa Irakissa äänestysvirkailijat eivät ilmestyneet paikalle" ja että Ramadissa missä irakilaisvirkailijat pystyttivät pari äänestyspaikkaa juuri kaupungin ulkopuolelle, jätettiin vain 300 äänestyslippua, monet niistä poliisien ja sotilaiden toimesta".


USA:n uusi ulkoministeri Condoleezza Rice väitti, että merkittävä määrä tuhotun Fallujan kaupungin asukkaista äänesti. Väite on absurdi. Suurin osa Fallujan 250 000 asukkasta on yhä pakosalla ja kaupungissa käydään yhä taisteluja. Itse asiassa Ricen "tietolähde" oli Fallujassa olevien USA:n joukkojen esikunta. Joidenkin raporttien mukaan kaupungin ulkopuolella olevissa pakolaisleireissä äänestettiin jonkin verran – motiivina halu saada laillinen hallitus, joka voisi vaatia USA:n lähtöä.



Tuloksesta lehmänkauppoja



Frontlinesin arvion mukaan kurdit olivat vaalien suuria voittajia. He ovat noin 19 prosenttia väestöstä, mutta saivat 33 prosenttia annetuista äänistä. Kaikki kurdipuolueet olivat yhteisessä vaaliliitossa ja tulevat todennäköisesti voittamaan yli 25 prosenttia kansalliskokouksen paikoista.


Pohjois-Irakin kaksi johtavaa kurdipuoluetta kannattivat sotaa ja Irakin miehitystä, ja ne ovat jo yli vuosikymmenen hallinneet USA:n suojaamaa autonomista aluetta.


Al-Sistanin "Yhdistyneen Irakin liiton" odotettiin saavan 30–35 prosenttia äänistä, ja nukkehallituksen pääministerin Ijad Allawin arvioitiin keräävän "Irakin listalleen" ainakin 25 prosenttia äänistä. Muiden puolueiden ja liittoutumien odotettiin keräävän ääniä 15–20 prosenttia.


Ääntenlaskennan ilmoitettiin kestävän ainakin viikon. Tämä ei johdu siitä, ettei ääniä ehdittäisi laskea nopeammin, vaan siitä, että tulosta ehditään peukaloida ja tehdä siitä lehmänkauppoja.



ERKKI SUSI

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli