Isku Iraniin sittenkin tekeillä?
Tiedonantajassa hälytettiin Yhdysvaltojen mahdollisesta hyökkäyksestä Irakiin yli vuoden ajan ennen kuin hyökkäys lopulta tapahtui. Nyt sama tilanne näyttää toistuvan Iranin osalta. Lehdessämme on hälytetty USA:n mahdollisesta hyökkäyksestä Iraniin jo kolme ja puoli vuotta.
Voi olla, ettei monikaan ota näitä hälytyksiä enää todesta, kun George W. Bushin presidenttikausi lähestyy loppuaan eikä hyökkäystä vain ole tapahtunut. Olkoonkin, että USA:n kommandojoukot ovat jo pitkään toimineet Iranin alueella.
Viime viikkoina mediassa on kuitenkin ollut taas jatkuvana virtana huhuja ja paljastuksia, jotka antavat ymmärtää, että Bush saattaa hyökätä Iraniin ennen kuin jättää virkansa ensi vuoden alussa.
Ilmaisku elokuuhun mennessä?
Asia Times -nettisivulla julkaistiin 28.5. otsikolla "Bush suunnittelee ilmaiskua Iraniin elokuuhun mennessä" juttu, joka perustui korkean tason lähteeseen. Lähdettä kuvattiin eläkkeellä olevaksi yhdysvaltalaiseksi karriääridiplomaatiksi ja entiseksi ulkoministerin avustajaksi.
Lähde väitti, että Iranin ydinohjelmien "casus bellinä" käyttämisen sijasta Valkoinen talo näkee ehdotetun ilmaiskun rajattuna toimintana Iranin rankaisemiseksi sen sekaantumisesta Irakin asioihin.
"Hallinnon esittämät yksityiskohdat panivat hälytyskellot soimaan Capitol Hillillä", lähde sanoi. Vastaanotettuaan salaiset tilanneselostukset suunnitellusta ilmaiskusta senaattori Dianne Feinstein ja senaattori Richard Lugar sanoivat kirjoittavansa New York Timesiin mielipidekirjoituksen "lähipäivinä" ilmaistakseen vastustuksensa, lähde sanoi. Feinstein on senaatin tiedusteluvaliokunnan ja Lugar ulkoasiainvaliokunnan jäsen.
Bushin hallinto ei kommentoinut artikkelia. Feinsteinin ja Lugarin tiedottajat kiistivät tarinan kommenteissaan Raw Story -nettisivulla Lisävahvistusta väitteisiin ei ole julkaistu.
Mikä tahansa tarkka totuus artikkelista onkin, se viittaa jatkuviin jyrkkiin erimielisyyksiin USA:n poliittisen eliitin keskuudessa Iran-hyökkäyksen viisaudesta. On selvää hermostuneisuutta siitä, että Bush saattaa olla sitoutunut uuteen sotilaalliseen seikkailuun, jolla on mahdollisesti tuhoisat seuraukset amerikkalaisen kapitalismin maailmanlaajuisille eduille.
Joschka Fischer: Israel hyökkää
Toinen hälytysmerkki oli Saksan entisen ulkoministerin Joschka Fischerin 29.5. The Washington Post -lehdessä ja sen jälkeen eräissä muissa lehdissä julkaistu artikkeli, jossa tämä näki todisteita lähestyvästä hyökkäyksestä Irania vastaan. Ja hyökkäyksen suorittajana olisi Israel.
Arviolle niin USA:n kuin Israelinkin hyökkäyksestä olikin paljon perusteita jo Fischerin kirjoituksen ilmestyessä.
Bushin Israelin Knessetissä maan 60-vuotisjuhlilla pitämän puheen keskeinen aihe ei ollut Israelin ja palestiinalaisten neuvottelut vaan Iran. Puheesta sai sen käsityksen, että Bush suunnitteli yhdessä Israelin kanssa Iranin ydinohjelman lopettamista pikemminkin sotilaallisin kuin diplomaattisin keinoin. Ja Israelin johtavat poliitikot ovat toistuvasti puhuneet Iran-hyökkäyksen "väistämättömyydestä" Fischerin mukaan tunnelma Israelissa on se, että "poliittinen tilaisuusikkuna hyökätä on nyt, Bushin presidenttikauden viimeisten kuukausien aikana".
"Pääuhka meille kaikille"
Kolmas hälytysmerkki olivat Israelin pääministerin Ehud Olmertin ja USA:n ulkoministerin Condoleezza Ricen esiintymiset USA:n mahtavimman painostusjärjestön, Israel-lobby AIPACin tilaisuudessa 3. kesäkuuta. Myös ne nostivat esiin näköalan Iranin vastaisesta sotilaallisesta hyökkäyksestä ennen Bushin hallinnon päättymistä.
Olmert julisti, ettei Israel "tule sietämään ydin-Iranin mahdollisuutta". Hän vaati Iranin vastaisten pakotteiden jyrkkää tiukentamista, mutta ei jättänyt epäselväksi, että hänen mielestään sotilaalliset iskut on pantava työlistalle. Tavatessaan Olmentin aiemmin samana päivänä Bush sanoi, että "Iran on olemassa oleva uhka rauhalle", ja Olmert toisti kaikuna, että "pääuhka meille kaikille on Iran".
Rice toisti AIPACin tilaisuudessa Bushin Israelin parlamentissa esittämän kommentin: "Rauhan takia maailman ei pidä sallia Iranin omistaa ydinasetta." Hän arvosteli Irania kieltäytymisestä yhteistyöstä IAEA:n kanssa, väitti iranilaisten agenttien Irakissa "hyökkäävän sotilaitamme vastaan" ja nimitteli Irania "ekstremistiseksi ja vaaralliseksi valtioksi".
Rice ei suorasanaisesti nostanut esiin "sotilaallista vaihtoehtoa", mutta hänen puheensa sävyä pidettiin mediassa "epätavallisen terävänä". Hänen mukaansa sekä USA:ssa että Israelissa on "vakava keskustelu juuri nyt siitä, miten kohdata Iranin hallinnon muodostama uhka". AIPACin puheenjohtaja Howard Friedman viittasi keskustelun luonteeseen pyytämällä Ricea "käyttämään jäljellä oleva aikanne virassa sen varmistamiseksi, että Iran ei saa ydinasetta".
AIPAC on pahamaineinen kytkentöjensä vuoksi sekä Israelin että USA:n poliittisen eliitin kaikkein militaristisimpiin piireihin. Sen kanta vaikuttaa myös keskeisesti siihen, kuka tulee valituksi USA:n presidentiksi. Sekä Barack Obama, Hillary Clinton että John McCain ovat käyneet AIPACissa vannomassa varauksetonta tukeaan Israelille. ...
ERKKI SUSI