Israel käyttää kiellettyjä aseita

09.01.2009 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 1 / 9.1.2009

Yhä vahvempien todisteiden mukaan Israel käyttää hyökkäyksessään Gazassa kansainvälisen lain ja kansainvälisten sopimusten kieltämiä aseita, kuten rypälepommeja sekä köyhdyttyä uraania (DU) ja valkoista fosforia sisältäviä ammuksia. USA on käyttänyt näitä aseita muun muassa Irakissa ja Israel vuoden 2006 sotaretkellään Libanonissa.


Paikan päällä olevan norjalaisen lääkärin Mads Gilbertin mukaan Israel käyttää myös uudentyyppisiä, erittäin voimakkaita räjähdeaseita, joita kutsutaan nimellä Dense Inert Metal Explosive (DIME) ja jotka on tehty volframiseoksesta. Nämä aseet aiheuttavat syöpää niille, jotka säilyvät hyökkäyksestä hengissä.


DU:ta sisältävät ammukset saastuttavat ympäristön ja ihmiset ja aiheuttavat syöpää, muita sairauksia ja sikiöiden epämuodostumia. DU:n myrkylliset vaikutukset kestävät määräämättömän ajan.


Valkoinen fosfori polttaa ihmiskehon luuhun saakka. Geneven sopimukset kieltävät valkoisen fosforin käytön hyökkäysaseena siviilejä vastaan.


Myös kiellettyjen aseiden käyttö vahvistaa sitä olettamusta, että Israelin hyökkäykset suuntautuvat tahallisesti siviilejä vastaan ja että Gazassa on aiheutettu suunniteltu humanitaarinen katastrofi, kuten Israelin jo vuonna 2001 laatimissa operaatiosuunnitelmissa kaavailtiin (ks. sivu 6).


Kannattaa muuten olla tarkkana Gazan ilmoitetun siviiliuhrimäärän suhteen. Israel nimittäin pyrkii vaikuttamaan valtamediaan ja jopa YK:hon siten, että siviiliuhreiksi lasketaan vain lapset, vanhukset ja tietyssä määrin naiset. Kaikki miehet ja Hamasin johtaman hallinnon siviilitehtävissä toimivat lasketaan "oikeutetusti" tapettaviksi Hamasin edustajiksi.



ERKKI SUSI

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli