"Itsenäisyyslinjan edustajien koottava voimansa"

09.05.2008 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 19 / 9.5.2008

Itsenäisen Metalliliiton puolesta -lista sai edustajan Tampereella 25.–28. toukokuuta pidettävään Metalliliiton liittokokoukseen. Valituksi tuli Lokomon pitkäaikainen työsuojeluvaltuutettu Pertti Keihänen 58 äänellä.


Varaedustajat ovat asentaja Risto Särkkä MS-Konepajalta ja hitsaaja Juha Tuominen Metso Powerilta. Listan neljäs ehdokas Pirkanmaalla oli levyseppä-hitsaaja Arto Lohi. Itsenäisen Metallin lista sai Pirkanmaalla 2,5 prosentin ääniosuuden.


– Vaikka itsenäisen Metalliliiton kannattajia oli muidenkin vaaliliittojen ehdokkaiden keskuudessa, vain Itsenäisen Metallin puolesta -vaaliliitto on ollut kokonaan ja johdonmukaisesti itsenäisen liiton kannalla liittofuusiota vastaan. Team veisi toteutuessaan jäsenistön vaikutusmahdollisuudet ja liittokohtaisen edunvalvonnan sekä liiton omaisuuden, sanoo Pertti Keihänen.
Voima on


jäsenistössäVaikka Pertti Keihänen ei ole tyytyväinen Metalliliiton nykyiseen edunvalvonnan ja jäsendemokratian tasoon, hän pitää itsenäistä liittoa puolustamisen ja kehittämisen arvoisena. Kohteita on monia, mutta keskeisiä on muutama.


– Itsenäisyyttä tarvitaan alakohtaisen edunvalvonnan turvaamiseksi. Teamiin kaavaillulla kuudella liitolla ei ole riittävästi yhteisiä intressejä tähän tehtävään. Jäsenten ja ammattiosastojen vaikutusmahdollisuudet on saatava selkeästi paremmalle tasolle, ilman niitä liitto on voimaton, pelkkä koko ei auta, toteaa Keihänen.


Itsenäisyyttä ja jäsenvaltaa tarvitaan, että työehtosopimukset ja irtisanomissuoja saadaan ajan tasalle. Keihäsen mukaan tarvitaan myös uutta kamppailua normaalin työajan puolesta, sillä iso osa jäsenistä on nykyisin joko ali- tai ylityöllistettyjä.


– Liiton on kyettävä toimintaan kamppailulla saavutettujen etujen puolustamiseksi. Esimerkiksi työaika- ja työsuojelumääräyksiä rikotaan ja puretaan jatkuvasti. Vaikka lait ja sopimukset ovat voimassa, niiden valvonta ei toimi. Luottamusmiesoikeuksien puolustaminen on entistä tärkeämpää, sanoo Keihänen tapahtuneisiin pääluottamusmiesten irtisanomisiin viitaten.
Linjan pidettävä


äänestyksissäkinJos edunvalvonta ei toimi, se syö liiton uskottavuutta. Erityisen vaarallista se on nuorille työntekijöille, joista osa ei näe enää syytä kuulua liittoon, vaan valitsee Loimaan kassan. Nuorten työntekijöiden luottamuksen saavuttaminen on Keihäsen mielestä yksi tärkeimpiä tehtäviä koko ay-liikkeessä.


– Näistä linjoista on pidettävä kiinni myös liittokokouksen äänestyksissä, muuten puheilla ei ole katetta. Kutsumme kaikki itsenäisen Metalliliiton kannalla olevat palaveriin, joka pidetään Metalli Seiskan tiloissa maanantaina 19. toukokuuta kello 18 alkaen, sanoo Pertti Keihänen avoimessa kutsussaan.HANNU OITTINEN

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!