Järjestöt vaativat aidosti maksutonta toisen asteen koulutusta

24.01.2018 - 11:15

Yli kolmasosalla lukiolaisnuorista tai heidän perheistään on taloudellisia vaikeuksia opintojen kustannuksista selviämisessä. Myös toisen asteen ammatillisia opintoja suorittavien keskuudessa taloudelliset ongelmat ovat yleisiä. Tiedot selviävät maanantaina 22. tammikuuta julkaistusta Opetushallituksen tuottamasta selvityksestä toisen asteen kustannuksista.

Huoli kustannuksista yhteinen – nyt tarvitaan toimia

Järjestöt jakavat ministeri Sanni Grahn-Laasosen huolen niistä nuorista, joille kustannukset voivat muodostua esteeksi lukion tai ammatillisen toisen asteen koulutuksen suorittamiselle.

Selvityksen pohjalta ei kuitenkaan voida todeta, että juuri vähävaraisiin nuoriin kohdistetut toimet olisivat vaikuttavimpia tai kustannustehokkaimpia. Jatkoselvityksissä onkin syytä tarkastella mahdollisuutta siirtyä aidosti maksuttomaan toisen asteen koulutukseen, joka turvaisi nuorten koulutusmahdollisuudet, vähentäisi tukibyrokratian tarvetta ja olisi inklusiivisempi kuin tukijärjestelmiin perustuva malli.

”Yhdenvertaisten koulutusmahdollisuuksien turvaamiseksi tarvitaan ripeästi toimia.”

– Yhdenvertaisten koulutusmahdollisuuksien turvaamiseksi tarvitaan ripeästi toimia. Aidosti maksuton koulutuspolku aina varhaiskasvatuksesta korkea-asteelle mahdollistaa Suomen osaamispotentiaalin hyödyntämisen täysimääräisesti sekä lisää tasa-arvoa perheiden välillä. Tämä kortti pitää katsoa huolella, vaativat järjestöt.

Selvityksen tiedot puutteellisia

Järjestöt ovat pettyneitä siihen, että selvitys ei tuo kaivattua lisätietoa koulutuksen kustannuksista tai siitä, kuinka monen nuoren koulutuspolkuun kustannukset todellisuudessa vaikuttavat. Esimerkiksi tilastotietoja siitä, kuinka moni nuori joutuu turvautumaan toimeentulotuen lisäosaan kattaakseen oppimateriaalikulujaan ei ole saatavissa. Selvitys ei myöskään tarjoa vastauksia siihen, kuinka monen nuoren kohdalla yhteiskunnan tukimuodot ovat riittämättömiä.

Alueellinen eriarvoistuminen jää selvityksen tekijöiltä huomiotta. Erityisesti ammatillisen koulutuksen puolella ala- ja oppilaitoskohtaiset erot ovat merkittäviä, mutta näitä ei tuoda selvityksessä kattavasti esiin.

Suomalaiset tukevat maksutonta koulutusta

Uutissuomalaisen tuoreen gallupin mukaan jopa 65% suomalaisista kannattaa aidosti maksutonta toista astetta. Marraskuussa myös kaikkien eduskuntapuolueiden puheenjohtajat tai varapuheenjohtajat ilmaisivat kannattavansa toisen asteen maksuttomuutta. Tukea toimille siis on – nyt on aika edetä.

Järjestöt keräävät parhaillaan allekirjoituksia maksutonta toisen asteen koulutusta vaativaan kansalaisaloitteeseen. Kansalaisaloite on allekirjoitettavana 18.3.2018 asti osoitteessa www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/2607.

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kotimaa

Kommentit (0 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.