Jako uusiksi

29.09.2006 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 35/2006.

Kun valtapuolueet oikealta vasemmalle harjoittavat rikkaita suosivaa ja vähävaraisia sorsivaa politiikkaa, pääoma- ja oikeistopiirit käyvät yhä röyhkeämmiksi. Kuvaavia esimerkkejä tästä ovat julkisten palvelujen romuttamiseen tähtäävä kunta- ja palvelurakennehanke sekä maamme kytkeminen yhä tiiviimmin EU-komentoon ja Nato-hankkeisiin.


Viime päivinäkin on saatu hätkähdyttäviä osoituksia yhä röyhkeämmästä menosta. Helsingin kaupungin valtaryhmittymä aikoo uhkailuin kaapata osan Sipoosta haltuunsa. Helsingin terveyslautakunnan porvarit vihreiden tuella päättivät luovuttaa kaupungin kahden sairaalan kokonaiset osastot yksityisen terveydenhuoltoyrityksen MedOnen haltuun. Elinkeinoelämän keskusliitto perää jälleen palkkajoustoja ja haluaa ulottaa ne toimipaikkakohtaisiksi yrityksen sisälle. Jne.


Samaan aikaan nykypolitiikkaa kannattavat puolueet heittävät eduskuntavaalien lähestyessä äänestäjien keskuuteen täkyinä erilaisia ehdotuksia ja lupauksia, jotka ne ovat aikaisemmin toistuvasti sivuuttaneet ja aikovat sivuuttaa vaalien mentyä.


Tälle menolle on saatava sulku. Eduskuntavaaleista on tehtävä protesti nykymenoa vastaan ja suunnanmuutoksen puolesta. Suurin osa suomalaisista haluaa muutosta eriarvoisuutta ja turvattomuutta lisäävään pienen piirin vallankäyttöön. Heidän äänensä ei ole kuitenkaan kuulunut päätöksenteossa, koska eduskunnasta on puuttunut selkeä vasemmistolainen ja punavihreä vaihtoehto. Suomen kommunistinen puolue osallistuu vaaleihin tuodakseen parlamenttiin tällaisen vaihtoehdon.


Vaaliohjelmaluonnoksessaan SKP tuo politiikkaan takaisin peruskysymykset työn ja pääoman välisestä ristiriidasta. SKP vaatii tulojen, työn ja päätösvallan uusjakoa. SKP:n esittämä uusi asialista yhdistää 2000-luvun punavihreän uusvasemmistolaisuuden ja työväenliikkeen perinteisen luokkanäkökulman, joka merkitsee asettumista työn puolelle pääoman valtaa vastaan.


SKP:n vaaliohjelmassa esitetään muun muassa seuraavia vaatimuksia:


– tulot on jaettava oikeudenmukaisemmin; ennen muuta on muutettava työn ja pääoman välistä tulonjakoa palkansaajien hyväksi ja parannettava perusturvaa nostamalla se vähintään 750 euroon kuukaudessa;


– työt ja työaika on jaettava tasaisemmin lyhentämällä yleistä työaikaa ansiotasoa alentamatta, panemalla sulku joukkoirtisanomisille ja lopettamalla työnantajien keinottelu pätkätöillä;


– kunta- ja palvelurakenteiden uudistamisen lähtökohdaksi on otettava asukkaiden tarpeet, lähipalvelujen turvaaminen ja osallistuvan demokratian kehittäminen;


– naisten oikeuksien ja sukupuolten tasa-arvon toteuttamisessa on edettävä sanoista tekoihin;


– muuttoliikkeen kiihdyttämisen sijasta on tasoitettava alueellisia eroja ja saatava asumiskustannukset kuriin;


– ympäristöä tuhoavasta taloudellisen kehityksen mallista on siirryttävä ekologisesti kestävään ja ympäristöllisesti oikeudenmukaiseen kehitykseen;


– EU:n militarisoimisen ja Nato-jäsenyyden sijasta tarvitaan toimintaa sotaa ja rasismia vastaan, oikeudenmukaisemman maailman puolesta;


– päätösvaltaa on jaettava uudelleen; suuryhtiöiden ja EU:n vallan kasvattamisen sijasta on laajennettava kansalaisten vaikutusmahdollisuuksia.


SKP pyytää kansalaisilta evästyksiä siihen, millaisia vaihtoehtoja eduskuntavaaleihin tarvitaan. Vaaliohjelman luonnokseen kerätään ehdotuksia ja palautetta ympäri maata pidettävissä avoimissa keskustelutilaisuuksissa ja puolueen kotisivujen kautta.


SKP osallistuu eduskuntavaaleihin omilla listoilla koko maassa. SKP:n listoilla on mukana myös puolueeseen sitoutumattomia vasemmistolaisia ja punavihreitä sekä ay- ja asukasliikkeiden aktiiveja.


Nyt on vaaliohjelmakeskustelun, ehdokasasettelun, muun aktiivisen vaalityön ja ajankohtaisten kamppailujen aika. (ES)

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli