JHL:n vaaleissa etenemisen paikka

08.12.2016 - 12:30

Julkisten- ja hyvinvointialojen liiton JHL:n edustajiston vaalit järjestetään ensi keväänä. Nyt on käynnissä ehdokasasettelu.

JHL:n Vasemmiston ja sitoutumattomien ryhmän pääkaupunkiseudun vaalivastaava Matti Mamia innostaa väkeä mukaan lähtemään ehdolle. Mamia kertoo, että lista kokoaa demareista vasemmalle ajattelumaailmaltaan sijoittuvia ehdokkaita. Ryhmä ei ole minkään puolueen liekanarussa, kaikki ovat tervetulleita mukaan.

Ehdokasasettelu päättyy tammikuun viimeisenä päivänä.

Liitto paljon vartija

JHL on Suomen toiseksi suurin ammattiliitto, joka on paljon vartija. Isoja kysymyksiä on esimerkiksi sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistus, jossa on vielä lukuisia avoimia kohtia.

Muun muassa valinnanvapaus on Mamian mukaan JHL:ssä punainen vaate. Huonoja kokemuksia on jo esimerkiksi palveluseteleiden käytöstä.

– Yksityiset firmat eivät noudata työehtosopimuksia eivätkä edes lakeja kaikissa tapauksissa. Firmoista puuttuvat luottamusmiehet. Yksittäiset työntekijät ovat pompoteltavina, kunnes joku tajuaa ottaa liittoon yhteyttä.

"Erityisesti nuorten kohdalla ei useinkaan enää ole toistaiseksi voimassa olevia työsopimuksia."

Mamia muistuttaa, että monet tekevät työtä nollatuntisopimuksilla. Ne antavat työnantajalle kiristysmahdollisuuden: täydet työviikot muuttuvat nopeasti nollaksi, mikäli on pomon mielestä hankala työntekijä.

– Erityisesti nuorten kohdalla ei useinkaan enää ole toistaiseksi voimassa olevia työsopimuksia. Sitoutuminen duuniin on heikkoa. Otetaan liksat pois, ja heti jos löytyy jotain parempaa, niin tartutaan siihen. Eipä siitä nykytilanteessa voi moittia, kertoo Mamia.

Suunta kohti vaalivoittoa

JHL:n edustajiston vaalit järjestetään joka viides vuosi. Mamia kertoo, että Vasemmiston ja sitoutumattomien ryhmä on parissa edellisissä vaaleissa edennyt mukavasti. Viimeksi äänisaalis oli 29,2 prosenttia äänistä ja 35 edustajapaikkaa. JHL:n demarit ja sitoutumattomat saivat 85 paikkaa, koska muilta listoilta ei ehdokkaita pääsyt läpi.

– Valtuusto on JHL:n ylin päätöksentekijä. Toivon, että mukaan tulisi uutta, radikaalia väkeä. Liiton pitäisi reagoida tiukemmin ja herkemmin jäsenistön etujen heikentämiseen.

JHL:llä olisi halutessaan hyvät aseet kamppailla työläisten etujen puolesta.

Matti Mamia haluaisi, että liitossa korostuisi rasisminvastaisuus entistä voimakkaammin.

– Liittoon kuuluu pääkaupunkiseudulla työntekijöitä muun muassa kiinteistöhuollosta, puhtaanapidosta, liikenteestä… jos se väki lopettaisi työnteon, niin sillä olisi merkitystä.

Mamia haluaisi myös, että liitossa korostuisi rasisminvastaisuus entistä voimakkaammin.

– Meillä on kasvava määrä maahanmuuttajataustaisia jäseniä, jotka kohtaavat rasismia valitettavasti myös ay-väen keskuudessa. Liiton kaikki aktiivitkaan eivät ole vapaita ennakkoluuloista.

Mamian mukaan tarkoitus olisi taas ottaa vaalivoitto. Mahdollisuudet entistä useamman vasemmistolaisen edustajan läpipääsylle ovat hyvät.

– Ja jos aikoo ehdolle kevään kuntavaaleissa, niin olisi hölmöä jättää käyttämättä liittovaalien tarjoama näkyvyys, vinkkaa Mamia.

jhl.vas.fi

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kotimaa

Kommentit (0 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.