Journalistiliitto perusti osuuskunnan
Maanantaina vietettiin historiallisia avajaisia, kun Suomen ja kenties pohjoismaiden ensimmäinen ammattiliiton perustama työosuuskunta aloitti toimintansa.
Mediakunta on Journalistiliiton vastaus alaa piinaavaan pätkä- ja keikkatyön kurimukseen.
Mediakunta on Journalistiliiton vastaus alaa piinaavaan pätkä- ja keikkatyön kurimukseen. Entistä useampi viestinnän ammattilainen tekee työtään yksinäisenä freelance-pakkoyrittäjänä, jolle paperibyrokratian pyörittäminen käy palkattomasta työstä.
Mediakunnan toiminnanjohtaja Maiju Mitrunen kertoo, että osuuskunnan tarkoitus on muodostaa työyhteisö usein niin irrallaan toimiville journalisteille ja viestinnän parissa työskenteleville. Mitrunen on aiemmin työskennellyt Viestintä ja kehitys -säätiön eli Vikesin tiedottajana ja koordinaattorina.
Osuuskunta Journalistiliiton jäsenille
Mediakunta perustettiin, koska Journalistiliitto haluaa palvella keikkatyötä tekeviä jäseniään uudella tavalla. Osuuskuntaan pyrkivän on oltava Journalistiliiton jäsen.
Jokainen liiton jäsen on Mitrusen mukaan tervetullut myös osuuskunnan jäseneksi; journalistit ja viestinnän ammattilaiset yhtä hyvin kuin kustannustoimittajat, graafikot, valokuvaajat ja kääntäjät. Palvelua voivat käyttää myös keikkatyötä sivutoimisesti tekevät, vakinaisessa työsuhteessa olevat jäsenet tai esimerkiksi opiskelija- tai eläkeläisjäsenet.
Helpotusta pätkätyöläisen arkeen
Mediakunta on voittoa tavoittelematon, journalismiin ja viestintään keskittyneiden freelancereiden yhteisö. Ideana on yhdessä tekeminen ja se, että freelanceriudesta voi olla ylpeä. Jäsenet omistavat osuuskunnan ja päättävät yhdessä, miten kassaan mahdollisesti kertyvät rahat käytetään.
– Haluamme säästää osuuskunnan jäseniä byrokratialta ja paperityöltä sekä tarjota heille mahdollisuuksia verkostoitua ja saada tukea kollegoiltaan. Mediakunta voi myös auttaa jäseniään oikean hinnan määrittelemisessä työlleen. Ala ei saa hyväksyä halpatyötä, Mitrunen sanoo.
Osuuskunta helpottaa pätkätyöläisen operointia erilaisten tukien kanssa.
Osuuskunta myös helpottaa pätkätyöläisen operointia erilaisten tukien kanssa. Sosiaaliturvan ja työnteon yhdistely voi olla keikkatyössä piinaavaa. Osuuskunnan kautta hoituu kaikenlaisten paperien ja todistusten hankkiminen vaivattomasti.
Tärkeänä osana osuuskunnan toimintaa Mitrunen näkee työyhteisön tarjoamisen sekä mahdollisuudet kehittää vaikkapa ulkomaisia kontakteja. Mediakunnan toimintaformaatti on jo herättänyt mielenkiintoa kansainvälisissä journalistipiireissä.
Mediakunnan perustamiskokouksessa esille nousi myös journalistien asema nykyisessä työelämässä ja työttömyyden tuomat ongelmat.
– Me Mediakunnassa lähdemme siitä, että osuuskunnan jäsenillä on aina töitä, kommentoi Mitrunen.
Tekijä
Kirjoittajan artikkelit
Miksi osuustoiminnallinen Tradeka, jonka juuret ovat työväenliikkeessä, sijoittaa aseisiin? Samaan aikaan, kun rauhan ja aseidenriisunnan periaatteet rapautuvat globaalisti, myös suomalaiset sijoittajat – kuten Tradeka – ovat alkaneet nähdä aseteollisuudessa "positiivisia mahdollisuuksia". Työväenluokan varallisuutta hallinnoidaan nyt tavalla, joka palvelee sotataloutta ja pääomaa – ei osuuskunnan jäseniä. SKP:n Yrjö Hakanen vaatii, että Tradeka sulkee asetuotannon kokonaan pois sijoituksistaan ja ryhtyy kehittämään vaihtoehtoisia rahastoja, joissa vaikuttavuus korvaa militarismin.
SKP vietti kymmenen vuotta sitten vappua tunnuksella Irti porvareista! Taiteilija Jani Leinonen suunnitteli SKP:lle tuolloin vapputunnuksen, jossa ilmassa oleva nyrkki viestii kapinasta, uhmasta, yhtenäisyydestä ja voimasta.
- 1 / 330
- seuraava ›
Tilaa Tiedonantaja!
Piditkö lukemastasi?
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!
Kotimaa
Helsingin yliopiston uusi liito-oravan perimää tutkiva selvitys osoittaa, että Suomen metsissä esiintyvä kanta on taantumassa ja se on geenirakenteeltaan yksipuolinen. Tutkijoiden mukaan Suomen vastuu lajien suojelussa ulottuu taigametsien tulevaisuuteen. Samaan aikaan Jyväskylän yliopiston ja Sitran luontojalanjälki-selvitys varoittaa: jos nykyisiä elämäntapoja ei muuteta, viidennes maailman lajeista uhkaa kadota.
Itä-Hakkilassa jalka nousee musiikin ja talkoohengen tahdissa. 60-vuotisjuhlia viettävä Pavi on tanssivan yhteisön oma paikka. Juhlien keskellä toteutettava johtajanvaihdos on lavabisnekselle sekä uhka että mahdollisuus. Vantaa ei ole sivujuonne – vaan Pavin toimijoiden mukaan paras paikka lavatanssille.
Suomen kommunistisen puolueen (SKP) edustajakokous järjestetään tilanteessa, jossa maailma palaa, rauhanliike yskii ja työväenliike etsii uutta kurssiaan. Väistyvä puheenjohtaja Liisa Taskinen tiivistää tilanteen: ”Toivon, että edustajakokouksessa syntyy yhteinen tahtotila ja innostus.”
Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä
Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.