Jugoslavian pommituksista Afganistanin sotaan
Neuvostoliiton ja Varsovan liiton romahduksen jälkeen Nato menetti olemassaolonsa tarkoituksen, joksi oli selitetty läntiseen Eurooppaan ja Yhdysvaltoihin itäisestä Euroopasta kohdistuva hyökkäyksen uhka. Naton perustamisasiakirjojen mukaan Nato oli puolustuksellinen järjestö, joka ryhtyisi toimiin vain, kun yhtä sen jäsenvaltiota vastaan hyökättäisiin.
Naton oli täten joko hajotettava itsensä tai keksittävä uusi syy olemassaololleen. Tämä antoi USA:lle tilaisuuden muotoilla Nato uudelleen tavalla, joka palvelisi sen imperialistisia etuja.
Ensimmäinen askel USA:n strategiassa Naton luonteen muuttamiseksi oli hyökkäys Jugoslaviaa vastaan tekosyyllä estää etninen puhdistus. Jugoslavia ei ollut hyökännyt Naton jäsenvaltiota vastaan eikä ollut näin oikeuttanut Naton reaktiota. Ja mitä tahansa mieltä ollaankaan Kosovosta, se oli kansainvälisesti tunnustettu erottamaton osa Jugoslaviaa, kuten se on yhä kansainvälisesti tunnustettu osa Serbiaa.
Kuten oli selvää Kosovon kriisin alusta asti ja kuten vahvistettiin Naton 50-vuotisjuhlallisuuksissa Washingtonissa huhtikuussa 1999, yksi USA:n tavoitteista hyökkäyksessä Jugoslaviaa vastaan oli lanseerata eurooppalaisille valtioille Naton tuleva rooli hyökkäyksellisenä järjestönä, jonka tarkoitus oli toimia maailmanpoliisina, tai oikeammin sanoen maailmanroistona USA:n etujen puolustamiseksi. Oli selvää, että Nato provosoi tarkoituksellisesti sodan Jugoslavian kanssa ja sitä seuranneet pommituksensa.
Rambouilletin nöyryytys
Kuinka tämä saavutettiin? Yksi viimeisistä askelista USA:n hyökkäysvalmisteluissa oli ehdotettu Rambouilletin sopimus 23. helmikuuta 1999. Se osoitti selvästi, että amerikkalaisilla ei ollut aikomustakaan edistää Kosovon ongelman rauhanomaista järjestelyä ja että he aikoivat työntää Slobodan Milosevicin sellaiseen tilanteeseen, jota hän ei voisi hyväksyä. Eli kuten Italian ulkoministeri Lamberto Dini sanoi, Rambouilletin sopimus oli tahallaan laadittu "nöyryyttämään serbejä" niin, että he eivät voisi hyväksyä sitä.
Rambouilletin sopimuksessa Nato esitti vaatimuksen Jugoslavian ehdottomasta antautumisesta ja miehityksestä. Provokaation koko törkeys paljastui sen B-liitteestä, jossa määriteltiin monikansallisen miehitysarmeijan asema. Matti Rossi paljasti sopimuksen sisällön Tiedonantajassa 14. ja 28.5.1999.
Liitteen mukaan Nato ja sen henkilökunta olivat Jugoslaviassa immuuneja kaikille juridisille toimenpiteille, syyllistyivätpä ne mihin tahansa. Natolla oli oikeus vapaaseen ja rajoittamattomaan kauttakulkuun ja esteettömään pääsyyn kaikkiin kohteisiin Jugoslavian alueella, ilmatilassa ja aluevesillä. Natolle taattiin Jugoslavian lentokenttien, teiden, rautateiden ja satamien käyttö maksutta.
Jugoslavian viranomaisten tuli avustaa ensisijaisesti ja kaikin tavoin Naton liikkumista. Kaikki Jugoslavian teleyhteydet sekä radio- ja tv-palvelut oli asetettava Naton käyttöön maksutta, samoin Naton tarvitsemat julkiset laitokset, sähkö, vesi, kaasu ja muut tarvikkeet....
ERKKI SUSI