Jyväskylässä valtuustoaloite 6 + 6 tunnin työaikamallin käyttöönotosta

31.03.2017 - 13:30
– Työn tuottavuuden kasvun ansiosta työajan lyhentäminen on voitu toteuttaa palkkoja alentamatta, sanoo Riitta Tynjä (oik.)

Suomen kommunistisen puolueen kaupunginvaltuutettu Riitta Tynjä haluaa Jyväskylään 6 + 6 tunnin työaikamallin kokeilun. Mallissa yhden työntekijän kahdeksan tunnin työpäivä jaettaisiin kahtia niin, että kaksi työntekijää tekisi kumpikin kuuden tunnin työvuoron. Työaika lyhenee ja työtä saadaan jaettua useammalle. Ajatuksena on myös, että palkkaa ei leikattaisi, vaan molemmat saisivat täyden työpäivän palkan.

Tynjä kertoo, että Jyväskylä oli mukana työministeriön 6 + 6 -työaikakokeilussa vuosina 1996-98. Mukana oli tuolloin yksiköitä hammashoidosta, päivähoidosta ja kotihoidosta.

– Kokemukset olivat positiivisia. Työssä jaksaminen parani, sairauslomat vähenivät ja työn ja perheen yhteensovittaminen helpottui. Myös palvelujen saatavuus parani, kun aukioloaikoja voitiin laajentaa. Näin myös kalliit laitteet ja tilat olivat tehokkaammassa käytössä. Kokeilu työllisti työttömiä, joten myös sosiaaliturvamenot vähenivät, verotulot ja yleinen kulutustaso kasvoivat, toteaa Tynjä.

Samanlaisia positiivisia kokemuksia on saatu työajan lyhentämisestä myös muualla maassa sekä maailmalla.

– Työn tuottavuuden kasvun ansiosta työajan lyhentäminen on voitu toteuttaa palkkoja alentamatta.

Malli työllistää

Tynjän mukaan Jyväskylässä on paljon tehtäviä, joissa 6 + 6 tunnin työaikamallia voitaisiin jälleen kokeilla.

Tynjän mielestä Jyväskylässä voidaan aloittaa työajan lyhentämisen ja töiden jakamisen kokeilu esimerkiksi terveyspalveluissa ja vanhuspalveluissa.

– Mallilla voitaisiin helpottaa muun muassa terveysasemille hoitoon pääsyä, kun aukioloaikoja voitaisiin laajentaa. Vanhuspalveluissa työajan lyhentäminen vähentäisi työn kuormittavuutta ja työaikajärjestelyt mahdollistaisivat hoidon laadun parantamista. Myös muilla kaupungin toimialoilla on mahdollista työllistää työttömiä 6 + 6 tunnin työaikamallilla.

Tynjän mielestä Jyväskylässä voidaan aloittaa työajan lyhentämisen ja töiden jakamisen kokeilu esimerkiksi terveyspalveluissa ja vanhuspalveluissa. Kokeilu toteutettaisiin ansiotasoa alentamatta. Hänen mukaansa on tärkeää, että kokeilun vaikutuksia työn tuottavuuteen ja palvelujen saatavuuteen seurataan ja niistä tehdään arvio vaikkapa yhteistyössä Jyväskylän yliopiston kanssa kuten edellisen kokeilunkin aikana.

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kotimaa

Kommentit (1 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.