Jyväskylässä valtuustokysymys sukupuolivaikutusten arvioimisesta

03.11.2015 - 14:30
(updated: 17.12.2015 - 16:27)

Keski-Suomen NYTKISin puheenjohtaja ja valtuutettu Meri Lumela (vihr.), Riitta Tynjä (SKP), jolla on meneillään 23. vuosi valtuutettuna, sekä neljä muuta naisvaltuutettua, jotka edustavat kaikkia puolueita, esittivät lokakuun lopulla Jyväskylässä valtuustokysymyksen sukupuolivaikutuksen arvioimisesta eli suvauksesta. Perusteluna oli, että he olivat huomanneet, että luottamuselimiin tuotavien asioiden esittelyteksteissä ei koskaan mainita suvausta. Tämä tarkoittaa, että käytännössä Jyväskylässä ei noudetaan tasa-arvolakia (15.4.2015/232).

Jyväskylän kaupunginjohtaja Timo Koivisto myönsi vastauksessaan, että Jyväskylän kaupungilla on tasa-arvolain velvoitteiden täyttämisessä vielä työsarkaa jäljellä.

– Eri toimialoilla ei ole vielä vakiintunutta tapaa tehdä tavoitteellista ja suunnitelmallista sukupuolivaikutusten arviointia.

Lakisääteinen asia jäänyt huomaamatta

Riitta Tynjä oli hämillään vastauksesta.

– Arvostan Koiviston rehellistä ja suoraa vastausta, mutta samalla tuli semmoinen olo, että kaupunginjohtaja ei ymmärrä, mitä sukupuolivaikutusten arviointi tarkoittaa.

Tieto sukupuolivaikutusten arvioinnista asioiden valmisteluissa ei tule luottamushenkilöille asti päätöksenteon tueksi.

– Tämä tärkeä asia on jäänyt huomaamatta. Mistä se johtuu, vaikka se on lakisääteistä?

Tynjä muistuttaa, että esimerkiksi yritysvaikutusten arviointiin meillä on vaikka kuinka paljon kaavioita ja mittareita, ja niitä tutkitaan ja arvioidaan, mutta vaikka tasa-arvolaki on edellyttänyt sukupuolivaikutuksen arvioimista, ei tehdä kuitenkaan mitään. Tieto sukupuolivaikutusten arvioinnista asioiden valmisteluissa ei tule luottamushenkilöille asti päätöksenteon tueksi.

Tynjän mielestä olisi äärimmäisen tärkeää, että kaupungin virkamiehistö saisi koulutusta suvauksesta.

– Meri Lumelan kanssa teemme valtuustoaloitteen. Eli tätä ei jätetä tähän. Olemme yllättyneitä, että tämä asia on meidän kaupungissamme näin huonosti. Tähän asiaan pitää puuttua tiukemmalla kädellä.

Silti Tynjä haluaa mainita jotain erittäin positiivista, kun tätä asiaa käsiteltiin NYTKISin porukalla: – Tämän asian käsittely on hyvä esimerkki siitä, miten me naiset voimme tehdä yhteistyötä riippumatta siitä, mitä poliittista puoluetta edustamme. On muistettava, että julkiseen sektoriin kohdistetut leikkaukset iskevät kaikkein kipeimmin naisvaltaisiin aloihin ja lisäävät naisten työttömyyttä, joten on monta syytä vahvistaa naisten yhteistyötä.

Naisjärjestöt Yhteistyössä – NYTKIS ry on kattojärjestö, johon kuuluvat eduskunnassa edustettuina olevien puolueiden naisjärjestöt sekä Naisasialiitto Unioni, Naisjärjestöjen Keskusliitto ja Sukupuolentutkimuksen seura.

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kotimaa

Kommentit (0 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.