Kaasuputkihysteriaa

11.09.2009 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 33/11.9.2009

Venäjältä Saksaan ja muualle Länsi-Eurooppaan suunniteltavan Nord Stream -kaasuputken ympärillä on jo kauan käyty tarkoitushakuista hysterianlietsontaa. Ja mitä lähemmäs ratkaisu tulee, sitä kovempi on meteli.


Helsingin Sanomat sekä kokoomuksen ja vihreiden kansanedustajat pelottelevat asialla eivätkä hyväksy Suomen poliittisen johdon kantaa, jonka mukaan putken vetäminen on ennen kaikkea ympäristökysymys. Putki esitetään turvallisuusuhaksi ja pyrkimykseksi palauttaa Venäjän mahtiasema Itämerellä.


Viime tiistaina Yleisradion TV2:n Ajankohtainen Kakkonen liittyi huutokuoroon. Ohjelmassa toisteltiin kaasuputkea kiivaimmin vastustavien Baltian maiden ja Puolan poliitikkojen kauhukuvia Molotovin–Ribbentropin sopimuksen toistumisesta. Nato-valtio Viron upseerin haastattelua käytettiin kritiikittömästi putken vastaiseen propagandaan.


Mistä on kyse? USA ja Nato ovat kovaa vauhtia tavoittelemassa sotilaallista herruutta Itämerellä ja sen lähiympäristössä ja eristämässä Venäjää Suomenlahden pussinperälle. Käsikassaroina tässä käytetään Baltian maita, joilla ei ole mitään omaa ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa. Näille voimille molemminpuolisesti edullisen yhteistoiminnan kehittäminen Venäjän ja muun Euroopan kesken ei sovi.


Kaasuputken vastaisella propagandalla työnnetään myös kolmannen luokan kysymykseksi se ainoa asia, joka hankkeessa on tärkeä, eli putken ympäristövaikutukset ja niitä koskeva selvitys.



ERKKI SUSI

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli