Kamppailu hallituksen sote-mallia vastaan jatkuu
Pääomat hakevat kuntien järjestämistä palveluista uusia markkinoita ja arvonlisäyksen mahdollisuuksia.
Suurpääoman valta nojaa Hakasen mukaan ennen muuta sen asemiin taloudessa.
– Tämä tarkoittaa perusoikeuksien alistamista yhä laajemmin kapitalistiselle voitontavoittelulle, sanoo SKP:n ja Helsinki-listojen kaupunginvaltuutettu Yrjö Hakanen.
Hakanen alusti Helsingissä Kirjan talolla järjestetyssä paikallispolitiikan seminaarissa lokakuun alussa.
Suurpääoman valta nojaa Hakasen mukaan ennen muuta sen asemiin taloudessa.
– Julkisten palvelujen yksityistämisen kautta pääoma laajentaa oman valtansa perustaa ja kaventaa demokratian piiriä. Kuvaavaa on, että samaan aikaan kun kuntien terveyspalveluja karsitaan, nousee yksityisiä terveysasemia kuin sieniä sateella. Ja kokoomuslaiset poliitikot siirtyvät niiden johtotehtäviin.
Hän muistuttaa, että kunnallista demokratiaa ja sen taloudellista perustaa on jo kavennettu monin eri tavoin: yhtiöittämällä ja yksityistämällä toimintoja, valtion rahoituksen leikkaamisella ja valtiovarainministeriön tiukentuneella budjettiohjauksella sekä kilpailuttamalla ja ulkoistamalla palvelujen tuottamista.
Toteutuuko demokratia?
Suomen perustuslakiin on kirjattu varsin laajat perusoikeudet, kuntien itsehallinto ja mahdollisuus maakuntien itsehallintoon. Aiemmat sote-mallit kaatuivatkin siihen, että ne olivat ristiriidassa perustuslain kanssa. Siksi Juha Sipilän hallituksen esitykseen sote- ja maakuntahallinnosta on kirjattu vaaleilla valittava maakuntavaltuusto.
Hakanen epäilee, toteutuuko kaikesta huolimatta sittenkään perustuslain edellyttämä itsehallinto ja demokratia sen enempää maakunnan kuin kunnan osalta. Kunnat ja maakunta eivät voi itse tuottaa palveluja, joten valtaa valuu yksityiselle sektorille. Myös rahoituksen suhteen sekä maakunta että kunta ovat heikoilla.
Hakanen muistuttaa, että vaikuttaminen vaaleissa kuntiin ja maakuntiin on kuitenkin tärkeä osa demokratian ja työväen etujen puolustamista. Kunnissa ja maakunnissa on mahdollista vaikuttaa palveluihin, asumiseen, liikenteeseen ja vaikkapa kaavoitukseen. Niissä voi myös puolustaa työntekijöiden oikeuksia.
SKP:n vaihtoehto sote-uudistukselle
Hakanen ounastelee, että kuntavaaleissa saattaa itää uusi kuntakapina. Aiemmin jo Helsingin, Espoon, Vantaan ja Kauniaisten kaupunginjohtajat ja –hallitukset esittivät pääkaupunkiseudulle erillistä sote- ja aluehallintoa. Siinä päätösvalta peruspalveluista säilyisi kunnilla ja ne voisivat myös tuottaa palveluja itse. Sipilän hallitus kuitenkin torjui pääkaupunkiseudun esityksen.
Hakasen mielestä on syytä jatkaa hallituksen sote-esityksen, erityisesti yhtiöittämisen ja lähipalvelujen alasajon vastustamista.
– Puolueilta on vaadittava selkeää irtaantumista hallituksen sote-linjoista ja lupaukset laittaa ne uusiksi vaalien jälkeen.
SKP:n vaihtoehto sote-uudistukselle on edelleen ajankohtainen. Kommunistien paikallishallinnon mallissa kunnat huolehtivat pääosasta peruspalveluja ja loisivat puitteet myös lähidemokratialle. Näin peruspalveluja voidaan kehittää asukkaita kuullen, kunnan eri osien tarpeet huomioon ottaen ja ensisijassa kunnan itse tuottamina lähipalveluina.
Jos kunnallisvero muutetaan progressiiviseksi ja ulotetaan koskemaan myös pääomatuloja, voisi kunta vastata pääosin myös näiden palvelujen rahoituksesta.
Tekijä
Kirjoittajan artikkelit
Tiedonantaja-festivaali kokoaa Vantaan Myyränkoloon 18.-19.11. tutkijoita, poliitikkoja, artisteja ja kansalaisaktivisteja etsimään vaihtoehtoisia ulospääsyjä sodista, Euroopan kriisistä, median yksipuolisuudesta ja politiikan vaihtoehdottomuudesta. Ohjelmassa on muun muassa keskusteluja, alustuksia, työpajoja ja tietysti kulttuuria ja musiikkia!
Tiedonantajan syksyn uudet julkaisut Kun Pakila oli punainen, Oi niitä aikoja! ja Nainen, elämä vapaus! nousevat Kulttilavalle perjantaina 27. lokakuuta. Myös Tiedonantaja-lehteä on jaossa Kultin osastolla.
Helsingissä järjestettiin 12.10. Työttömien mielenosoitus teemalla Ei julmia leikkauksia. Mielenosoitukseen saapui ihmisiä eri puolilta Suomea ja sitä tukivat myös ammattiliitoista PAM ja JHL, joiden edustajia oli myös saapunut paikalle.
- 1 / 320
- seuraava ›
Tilaa Tiedonantaja!
Piditkö lukemastasi?
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!
Kotimaa
Eroakirkosta-palvelu avattiin 21.11.2003 ja sen kautta on kahden vuosikymmenen aikana eronnut yli 850 000 valtionkirkkojen jäsentä. Tampereella, joka on myös palvelun kotikaupunki, järjestetään perjantaina juhlaseminaari palvelun eri vaiheista sekä kirkosta eroamisen historiasta ja tulevaisuudesta.
Kokoomuksen presidenttiehdokas Alexander Stubb vastaa HS:n vaalikoneessa olevansa täysin samaa mieltä, kun kysytään, tuleeko sallia ydinaseiden kuljetukset Suomen kautta. Hän on kannattanut myös Naton joukkojen sijoittamista pysyvästi Suomeen ja korostanut Yhdysvaltojen kanssa tehtävää ns. puolustussopimusta ”äärettömän tärkeänä”.
Suomen ja Israelin edustajat allekirjoittivat äsken hankintasopimuksen israelilaisesta David’s Sling -ilmatorjuntajärjestelmästä. Yli 300 miljoonan asekaupalla tuetaan sekä poliittisesti että taloudellisesti Israelin sotaa palestiinalaisia vastaan. Myös suomalaisyhtiö on mukana valmistamassa aseita Gazan pommittamiseen.
Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä
Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.