Kamppailuun koulutuksen puolesta!
Suomalaista koulua ihaillaan kautta koko Euroopan. Nyt maanosassa puhaltava uusliberalistinen puhuri riepottelee Suomeakin ja seuraukset ovat olleet hyvin kielteisiä, sanoo Euroopan vasemmiston koulutuspoliittisen työryhmän puheenjohtaja Sonia Crivelli.
"Koulutus on perusta, jolle sivistys ja yhteiskunnallinen omatunto rakentuvat."
Tampereella paikallispolitiikan seminaarissa lauantaina vieraillut Crivelli korostaa koulutuksen merkitystä.
– Koulutus on velvoite, joka valtiolla on jokaista kansalaista kohtaan. Se on perusta, jolle sivistys ja yhteiskunnallinen omatunto rakentuvat. Koulu koskettaa meitä kaikkia. Kyse ei ole pelkästään oppiaineiden sisällöstä. Koulujärjestelmässä kasvatetaan ihmisiä tekemään asioita keskenään, yhteistyössä, sanoo Crivelli.
Murros 1960-luvulla
Crivellin mukaan suuri murros tapahtui 1960-luvulla. Koulutuksesta puhuttaessa ryhdyttiin entistä useammin soveltamaan kapitalistisen talouden termejä. Se on tarkoittanut yhteiskunnan luokkaluonteen kärjistymistä myös kouluissa.
– Lanseerattiin inhimillisen pääoman käsite. Ajateltiin, että koulutus on investointi ja siihen liittyy voittoja. Koulutuksella ei enää nähty sosiaalista tehtävää. Se oli vain järkeenkäypä sijoitus yksilön tulevaisuuteen, toteaa Crivelli.
Taustalla uusliberalismi
Crivelli näkee ajattelun taustalla uusliberalismin, jota Euroopassa sovelsivat muun muassa Iso-Britannian pääministerit Margaret Thatcher ja Tony Blair.
EU:n perussopimuksiin kuuluvassa Lissabonin sopimuksessa koulutukselle asetetaan suuri painoarvo. Crivellin mukaan sopimuksessa halutaan harmonisoida eurooppalaisen tason koulutuspolitiikkaa komentomaisesti ylhäältä alaspäin.
– Jokaisessa EU-maassa tehdään erilaisia uudistuksia. Markkinatalous on ottamassa ylivaltaa joka yhteiskunnan sektorilla, myös koulutuksessa. Tavoite on kaikkialla sama: halutaan ihmisiä, jotka sopeutuvat kapitalismiin ja sen etuja ajavaan lainsäädäntöön.
Protesteja löytyy
Muutokset tapahtuvat usein salakavalasti, mutta Crivellin mukaan niitä vastaan on mahdollista taistella – ja menestyksekkäästi.
"Useissa maissa on nähty laajoja mielenosoituksia ja erilaisia protesteja."
– Useissa maissa on nähty laajoja mielenosoituksia ja erilaisia protesteja, joissa on lasten, nuorten ja heidän vanhempiensa lisäksi mukana opettajia ja muuta henkilöstöä. Esimerkiksi Italiassa on ollut lakkoja, joissa koululaiset kieltäytyvät osallistumasta kokeisiin, kertoo Crivelli.
Loppusyksystä Ranskan Marseilleen ollaan rakentamassa laajapohjaista foorumia, johon kootaan vasemmistolaisia ja edistyksellisiä voimia eri puolilta Eurooppaa. Crivellin mukaan siellä on tarkoitus muodostaa myös yhteistä rintamaa kamppailuun paremman koulutuspolitiikan puolesta.
Tekijä
Kirjoittajan artikkelit
Petteri Orpon johtama oikeistohallitus kohtelee kulttuurialaa todella kovalla kädellä. Minja Kosken mielestä hallituksen tekemät leikkaukset kulttuuriin ja muuallekin yhteiskuntaan aiheuttavat suurta surua. Koski löytää silti myös toivon pilkahduksia.
Naton harjoitustoiminnan suunnittelua yhteensovittava NEPAC-kokous järjestettiin ensimmäistä kertaa Suomessa. Mielenosoittajien mukaan koko sotilasliitto pitää lakkauttaa.
Post-punk-yhtye Dragsvikin esikoislevy julkaistiin elokuussa. Kappaleissa korostuu kapitalismin ja fasismin vastainen sanoma. Tiedonantajan haastattelussa yhtye kehottaa lopettamaan miljonäärien perseennuolemisen.
- 1 / 168
- seuraava ›
Tilaa Tiedonantaja!
Piditkö lukemastasi?
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!
Kotimaa
Facebook sulki toimittaja Yrjö Hakasen tilin lähes vuosi sitten, ennalta varoittamatta ja antamatta mahdollisuutta valittaa asiasta. Siitä alkoi 11 kuukautta kestänyt kafkamainen prosessi, jossa Hakanen vaati tilinsä avaamista. Prosessi päättyi Hakasen voittoon: EU:n digipalveluasetuksen toimeenpanoa valvova viranomainen velvoitti Facebookia hallitsevan Meta-yhtiön palauttamaan Hakasen Facebook-tilin.
Suomen kommunistisella puolueella on kumpaankin kevään vaaliin oma vaaliohjelmansa. Kommunistien vaihtoehto lähtee siitä, että aletaan määrätietoisesti parantaa tavallisten ihmisten oloja. On parannettava pieni- ja keskituloisten taloudellista asemaa, lisättävä vaikutusmahdollisuuksia sekä laajennettava demokraattisia oikeuksia ja vapauksia. Tämä ei tapahdu itsestään, vaan vaatii aktiivista toimintaa kaikkien yhteiskunnan ahtaalle ajamien kanssa, sanotaan puolueesta.
Taiteen edistämiskeskus Taike päätti tänä vuonna jättää Tiedonantajan täysin ilman kulttuurilehtitukea. Tämä tarkoittaa, että Tiedonantaja on nyt täysin julkisten tukien ulkopuolella. Lehden talous nojaa yhä vahvemmin tilauksiin ja lukijoiden tukeen.
Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä
Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.