Kansalaisaloite eläkkeistä eduskunnan käsittelyyn

09.02.2017 - 12:00

Kansalaisaloite työeläkkeiden palkkaindeksistä keräsi lähes 85000 tuki-ilmoitusta. Aloite menee torstaina eduskunnan lähetekeskusteluun.

SKP:n eläkeryhmää vetävä Seppo Ruotsalainen on ollut aktiivisesti mukana kansalaisaloitteen nimienkeruussa. Ruotsalaisen mukaan keskustelu ansiotasoindeksiä koskevasta kansalaisaloitteesta käy vilkkaana ja osin kuumanakin muun muassa iltapäivälehtien verkkokeskusteluissa.

– Ehkä huolestuttavin asia tämän hetken eläkepolitiikassa ovat eläkeläiset, jotka pienituloisuutensa vuoksi eivät pysty ostamaan jopa elämänsä jatkumiselle elintärkeitä lääkkeitä. Tämä koskee diabetesta sairastavia ihmisiä, mutta myös sydän- ja verisuonitautien piirissä on lääkkeitä, jotka kiistattomasti ovat elintärkeitä, mutta joita korkean hinnan ja korotettujen omavastuuosuuksien vuoksi ikäihmisillä ei ole varaa ostaa. Tässä näyttää vallitsevan ”rahat tai henki” -menettely, toteaa Ruotsalainen.

Ikäihmisiä köyhdytetään

Tämä ongelma ei Seppo Ruotsalaisen mukaan koske vain kaikkein pienituloisimpia kansaneläkkeen saajia, vaan ETK:n tilastojen mukaan maassa on noin 140 000 työeläkkeensaajaa (10%) , joiden eläke on alle 750 euroa kuukaudessa. Alle 1 500 euron kuukausieläkettä saa 56 prosenttia eli 660 000 työeläkkeensaajaa.

"Myös tiedot ikäihmisten itsemurhista ovat järkyttäviä."

Heidän asemansa heikkenee taitetun indeksin vaikutuksesta entisestään ja elämän ehtoopuolella rahat eivät riitä lääkkeisiin.

– Onko tämä jopa jonkinlaista ”apuharvennuspolitiikkaa”? Myös tiedot ikäihmisten itsemurhista ovat järkyttäviä.

Eduskuntaan on kevätkaudella tulossa kansalaisaloite eutanasiasta eli armokuolemasta. Lehtitietojen mukaan (HS 23.1.) enemmistö kansanedustajista olisi kannattamassa sitä. Samanaikaisesti enemmistö kansanedustajista näyttää vastustavan palkkaindeksiä vaativaa kansalaisaloitetta ja kannattaa siten ikäihmisiä jatkuvasti köyhdyttävän taitetun indeksikäytännön jatkamista.

– Onko tässä kysymys kaksinaismoraalista kun toisaalta hyväksytään armokuolema mutta toisaalta sallitaan armottoman kuoleman eteneminen ikäihmisten aineellisten elinehtojen heikentämisellä? ihmettelee Ruotsalainen.

Hänen mukaansa nyt on aika tarkastella kokonaisuutta rauhallisesti ja levittää tietoa 1,4-miljoonaisen eläkeläisväestön keskuuteen. Se on viime kädessä ratkaiseva tekijä koko prosessissa.

Eläketutkimus vääristää todellisuutta

Eläketurvakeskuksen taannoin tekemä tutkimus eläkeläisten varallisuudesta tuntuu olevan tehty tarkoitushakuisesti samalla tyylillä kuin muutkin ansioihin liittyvät tutkimukset viime vuosina, huomauttaa SKP:n varapuheenjohtaja Susanna Rissanen.

"Eläkeläisten, kuten muunkin kansanosan kohdalla on se, että hyväosaiset ovat rikastuneet samalla kun keskiluokka ja sitä köyhemmät köyhtyy."

– Tutkimukset tehdään laskemalla kaikki tutkittavan ryhmän tulot yhteen ja jakamalla tämä laskettavien määrällä. Tällöin jää näkymättömiin tuloerojen kasvu, eli keskituloisten ja köyhien köyhtyminen, sekä pienen eliittiryhmän tulojen kasvaminen.

Rissasen mukaan todellisempi tilasto saadaan laskemalla mediaaniarvo. Silloin katsotaan mikä on yleisin tuloluokka tarkasteltavassa ryhmässä.

– Tosiasiassa tilanne eläkeläisten, kuten muunkin kansanosan kohdalla on se, että hyväosaiset ovat rikastuneet samalla kun keskiluokka ja sitä köyhemmät köyhtyy. Absurdia on se, että jos rikkaat rikastuvat enemmän kuin köyhät köyhtyvät, niin keskiarvoa tuijottamalla saadaan aikaan laskennallinen harhakuva - eläkeläiset rikastuu! Mediaania katsomalla saadaan esiin ikävä todellisuus, keskivertoeläkeläinen on yhä köyhempi.

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kotimaa

Kommentit (0 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.