Kansalaisaloite katsomusaineesta jäi puolitiehen
Kansalaisaloite, jonka tavoitteena on saada peruskouluihin kaikille yhteinen katsomusaine nykyisen elämänkatsomustiedon ja oman uskonnon opetuksen tilalle keräsi 13 469 kannattajaa. Nimienkeruu päättyi 13.2.2016. Päästäkseen eduskunnan käsittelyyn kansalaisaloitteen tulee kerätä 50 000 allekirjoitusta. Tähän tavoitteeseen on yltänyt tähän mennessä yhdeksän aloitetta, kun niitä on laitettu vireille kaikkiaan 476.
"Lainsäädännön päivittämistarve uskonnonopetuksen osalta on ilmiselvä."
Keskustelu katsomusopetuksen uudistamisen ympärillä on vuoden mittaan käynyt niin vilkkaaksi, että asia etenee jo kouluissa ympäri Suomea monin tavoin. Osittain yhteistä katsomusopetusta on jo toteutettu esimerkiksi Turussa ja Helsingissä ja näiden kokeilujen määrä kasvaa koko ajan.
– Lainsäädännön päivittämistarve uskonnonopetuksen osalta on ilmiselvä. Tarvitsemme enemmän ymmärrystä eri uskonnoista ja katsomuksista kuin koskaan. Tätä ei palvele se, että oppilaat lokeroidaan eri ryhmiin uskontokunnan jäsenyyden perusteella. Päättäjillä sekä koulutuksen kehittäjillä tulisi nyt olla rohkeutta uudistaa katsomusopetusta vastaamaan tämän päivän tarpeita, kommentoi kansalaisaloitteen vireillepanija Anu Aarnio.
Huomiota mediassa
Kampanja yhteisestä katsomusopetuksesta keräsi runsaasti huomiota valtakunnan mediassa. Myös Kirkon tutkimuskeskus selvitti loppuvuodesta 2015 suomalaisten näkemyksiä uskonnonopetuksesta kouluissa ja selvityksen mukaan 64 % suomalaisista kannattaa yhteistä katsomusopetusta koululaisille.
– Tämä vastaa hyvin sitä runsasta palautetta, jota olemme saaneet. Meille on tulvinut pyyntöjä jatkaa asian edistämistä myös kansalaisaloitteen nimienkeruun päättymisen jälkeen. Näin aiomme ilman muuta myös tehdä, toteaa kansalaisaloitteen vireillepanija Ritva Hujanen.
Tekijä
Kirjoittajan artikkelit
Miksi osuustoiminnallinen Tradeka, jonka juuret ovat työväenliikkeessä, sijoittaa aseisiin? Samaan aikaan, kun rauhan ja aseidenriisunnan periaatteet rapautuvat globaalisti, myös suomalaiset sijoittajat – kuten Tradeka – ovat alkaneet nähdä aseteollisuudessa "positiivisia mahdollisuuksia". Työväenluokan varallisuutta hallinnoidaan nyt tavalla, joka palvelee sotataloutta ja pääomaa – ei osuuskunnan jäseniä. SKP:n Yrjö Hakanen vaatii, että Tradeka sulkee asetuotannon kokonaan pois sijoituksistaan ja ryhtyy kehittämään vaihtoehtoisia rahastoja, joissa vaikuttavuus korvaa militarismin.
SKP vietti kymmenen vuotta sitten vappua tunnuksella Irti porvareista! Taiteilija Jani Leinonen suunnitteli SKP:lle tuolloin vapputunnuksen, jossa ilmassa oleva nyrkki viestii kapinasta, uhmasta, yhtenäisyydestä ja voimasta.
- 1 / 330
- seuraava ›
Tilaa Tiedonantaja!
Piditkö lukemastasi?
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!
Kotimaa
Helsingin yliopiston uusi liito-oravan perimää tutkiva selvitys osoittaa, että Suomen metsissä esiintyvä kanta on taantumassa ja se on geenirakenteeltaan yksipuolinen. Tutkijoiden mukaan Suomen vastuu lajien suojelussa ulottuu taigametsien tulevaisuuteen. Samaan aikaan Jyväskylän yliopiston ja Sitran luontojalanjälki-selvitys varoittaa: jos nykyisiä elämäntapoja ei muuteta, viidennes maailman lajeista uhkaa kadota.
Itä-Hakkilassa jalka nousee musiikin ja talkoohengen tahdissa. 60-vuotisjuhlia viettävä Pavi on tanssivan yhteisön oma paikka. Juhlien keskellä toteutettava johtajanvaihdos on lavabisnekselle sekä uhka että mahdollisuus. Vantaa ei ole sivujuonne – vaan Pavin toimijoiden mukaan paras paikka lavatanssille.
Suomen kommunistisen puolueen (SKP) edustajakokous järjestetään tilanteessa, jossa maailma palaa, rauhanliike yskii ja työväenliike etsii uutta kurssiaan. Väistyvä puheenjohtaja Liisa Taskinen tiivistää tilanteen: ”Toivon, että edustajakokouksessa syntyy yhteinen tahtotila ja innostus.”
Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä
Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.