Kansalaisaloite katsomusaineesta jäi puolitiehen

20.02.2016 - 10:15

Kansalaisaloite, jonka tavoitteena on saada peruskouluihin kaikille yhteinen katsomusaine nykyisen elämänkatsomustiedon ja oman uskonnon opetuksen tilalle keräsi 13 469 kannattajaa. Nimienkeruu päättyi 13.2.2016. Päästäkseen eduskunnan käsittelyyn kansalaisaloitteen tulee kerätä 50 000 allekirjoitusta. Tähän tavoitteeseen on yltänyt tähän mennessä yhdeksän aloitetta, kun niitä on laitettu vireille kaikkiaan 476.

"Lainsäädännön päivittämistarve uskonnonopetuksen osalta on ilmiselvä."

Keskustelu katsomusopetuksen uudistamisen ympärillä on vuoden mittaan käynyt niin vilkkaaksi, että asia etenee jo kouluissa ympäri Suomea monin tavoin. Osittain yhteistä katsomusopetusta on jo toteutettu esimerkiksi Turussa ja Helsingissä ja näiden kokeilujen määrä kasvaa koko ajan.

– Lainsäädännön päivittämistarve uskonnonopetuksen osalta on ilmiselvä. Tarvitsemme enemmän ymmärrystä eri uskonnoista ja katsomuksista kuin koskaan. Tätä ei palvele se, että oppilaat lokeroidaan eri ryhmiin uskontokunnan jäsenyyden perusteella. Päättäjillä sekä koulutuksen kehittäjillä tulisi nyt olla rohkeutta uudistaa katsomusopetusta vastaamaan tämän päivän tarpeita, kommentoi kansalaisaloitteen vireillepanija Anu Aarnio.

Huomiota mediassa

Kampanja yhteisestä katsomusopetuksesta keräsi runsaasti huomiota valtakunnan mediassa. Myös Kirkon tutkimuskeskus selvitti loppuvuodesta 2015 suomalaisten näkemyksiä uskonnonopetuksesta kouluissa ja selvityksen mukaan 64 % suomalaisista kannattaa yhteistä katsomusopetusta koululaisille.

– Tämä vastaa hyvin sitä runsasta palautetta, jota olemme saaneet. Meille on tulvinut pyyntöjä jatkaa asian edistämistä myös kansalaisaloitteen nimienkeruun päättymisen jälkeen. Näin aiomme ilman muuta myös tehdä, toteaa kansalaisaloitteen vireillepanija Ritva Hujanen.

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kotimaa

Kommentit (0 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.