Kansalaisaloite vaatii hävittäjähankintojen pysäyttämistä

15.05.2020 - 12:30
(updated: 19.05.2020 - 13:58)
Joukkovoiman mielenosoituksessa vaadittiin vuonna 2016 siirtymistä sotavarustelusta rauhan rakentamiseen / Kuva Toivo Koivisto

Uusi kansalaisaloite vaatii hävittäjähankintojen pysäyttämistä ja uudelleen arviointia. Tällä viikolla allekirjoitettavaksi avattu aloite on kerännyt muutamassa päivässä jo lähes 2000 allekirjoitusta.

Ehdotuksessa lainvalmisteluun ryhtymisessä todetaan, että koronapandemian aiheuttama taloudellinen ahdinko tulee todennäköisesti johtamaan syvään lamaan.

Myös monet muut aloitteen kohdat ovat linjassa kotimaisten rauhanjärjestöjen jo vuosia jatkuneiden vaatimusten kanssa.

– Terveydenhuollon, yritysten ja työttömyyden aiheuttamat lisätarpeet tulee priorisoida hävittäjähankintojen edelle, vaaditaan aloitteessa.

Myös monet muut aloitteen kohdat ovat linjassa kotimaisten rauhanjärjestöjen jo vuosia jatkuneiden vaatimusten kanssa. Tekstissä muun muassa kerrotaan, että hävittäjähankinnan elinkaarikustannukset kohoavat todennäköisesti yli 30 miljardiin euroon.

– Suomi tarvitsee miljardit nyt talouden elvyttämiseen ja terveydenhuoltoon, sanovat aloitekampanjan aktiivit Facebookissa.

 

Aloitteessa kommentteja asiantuntijoilta

Kansalaisaloitteen perusteluihin on nostettu esiin useiden alan asiantuntijoiden kommentteja. Esimerkiksi toimittaja ja tietokirjailija Pentti Sainion kirjoituksesta 3.4.2020 Le Monde diplomatique -lehdessä on nostettu esille tärkeä pointti.

– Monitoimihävittäjillä ei ole juuri muuta käyttöä kuin rynnäköinti maakohteita vastaan. Ne eivät pysty ohjusten tai rakettien torjuntaan, ja siksi koneita käytetään pääasiassa hyökkäyksiin maakohteita vastaan, kirjoitti Sainio.

Myös emeritusprofessori ja dosentti Jouni Suistolan kirjoituksesta Kalevassa 8.4.2020 on nostettu aloitteeseen lause.

– Hävittäjien käyttötarkoitus puolustuksessa on kyseenalaistettu monien asiantuntijoiden toimesta, kirjoitti Suistola.
Aloitteessa todetaan myös, että kalusto, jonka hankintaa harkitaan, on nopeasti kehittyvän teknologian rinnalla valmiiksi vanhanaikainen valinta.

 

Aloitteen voi allekirjoittaa kansalaisaloite.fi:ssä.

Kampanjansivun tapahtuma löytyy Facebookista.

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kotimaa

Kommentit (0 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.