Kapitalismin kriisistä nousevat luokkakantaiset ammattiliitot

15.03.2010 - 15:08
(updated: 16.10.2015 - 10:39)
— Vanhat keinot eivät enää ay-rintamalla tepsi, sanoo John Sutton. / Veikko Koivusalo |

Luokkakantaisen, taistelulle perustuvan ay-liikkeeen tarve ja mahdollisuudet kasvavat kapitalismin kriisin myötä.

— Vanhat keinot eivät enää tepsi. Kolmikantasopimisella ja konsensuspolitiikalla ei pystytä säilyttämään edes nykyisiä saati parantamaan työläisten asemia, pohtii kansainvälisen rakennusaloja käsittävän liiton UITBB:n puheenjohtaja John Sutton.

Puolustautuminen uusliberaalin kapitalismin hyökkäyksiä vastaan ja pitäminen kiinni omista asemistaan on sinänsä jo voitto. Suttonin mielestä Kreikka on hyvä esimerkki siitä, miten työläiset voivat taistella omien etujensa puolesta ylikansallisten yhtiöiden valtaa vastaan.

Yleispäteviä toiminnan reseptejä ei Suttonin mielestä ole, vaan ratkaisuja pitää hakea työpaikkatasolta ja paikallisista kamppailuista.

Ay-liikkeen on kuitenkin globaalin kapitalismin aikakaudella pyrittävä myös entistä tiiviimpään kansainväliseen yhteistyöhön. Tätä UITBB on omalta osaltaan toteuttanut jo yli 60 vuotta.

Piiloyrittäjyyttä ja vierastyövoiman riistoa

Vaikka paikallinen tilanne vaihtelee, on työelämässä olemassa myös globaaleja trendejä. Tämän hetken suurimmat maailmanlaajuiset haasteet liittyvät John Suttonin mukaan ennen kaikkea eräänlaiseen piiloyrittäjyyteen sekä vierastyövoima riistoon.

Piiloyrittäjyydellä Sutton viittaa siihen, miten työntekijä houkutellaan työllistämään itse itsensä. Näin työnantaja voi ulkoistaa työntekijälle muun muassa työttömyys- ja eläketurvaa sekä kiertää muita työsuhteen velvoitteita.

— Toinen trendi on alipalkatun vierastyövoiman tuonti esimerkiksi Virosta Suomeen tai Indonesiasta Australiaan. Epätoivoisia työläisiä painostetaan tekemään työtä huonoilla työehdoilla, kuvaa Sutton globaalia ongelmaa.

Seuraavaksi UITBB:n johto kokoontuu Libanonissa Beirutissa. Joulukuussa on tulossa suurempi liiton kokous Brasiliassa.

Sutton kertoo myös, miten sukupuolten välinen yhdenvertaisuus on liitossa nostettu keskeiseen asemaan. Rakennusalojen naisilla on oma sukupuolikysymyksiä käsittelevä tapaamisensa toukokuussa Malissa Afrikassa.

UITBB:n kotisivut (In English)

Tekijä

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Ulkomaat

Kommentit (1 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.