Kaupunginhallitus siunasi Helsingin jättiylijäämän

30.03.2021 - 15:15
(updated: 13.04.2021 - 11:45)
Asukkaiden Helsinki -yhteislista on käynnistänyt kampanjan, jossa kysytään asukkailta, mitä tekisit 500 miljoonalla kaupungin ja sen palvelujen kehittämiseksi.

Kun Helsingin kaupungin viime vuoden tilinpäätöksen 500 miljoonan euron ylijäämä nousi julkisuuteen, lupasivat vihreät, SDP ja Vasemmistoliitto ohjata ylijäämistä lisää rahaa tämän vuoden toimintaan. Toisin kuitenkin kävi.

– Ei tullut takkia eikä tuloskukkaroakaan – tuli mahalasku, kommentoi kaupunginhallituksen maanantai-illan päätöstä Yrjö Hakanen, Asukkaiden Helsinki -listan kuntavaaliehdokas.

Vielä viime viikolla vihreät ja Vasemmistoliitto lupasivat lisää rahaa erityisesti kasvatukseen ja koulutukseen. SDP:n valtuustoryhmä esitti tämän vuoden budjetin laatimista uudelleen, ylijäämän suuntaamista palveluihin ja työntekijöille tulospalkkioita.

Kaupunginhallituksessa maanantaina oli ääni kellossa muuttunut. Se päätti SDP:n ja vihreiden esityksestä vain ”seurata talousarvioon kirjatun mukaisesti koronasta aiheutuvia kustannuksia”, jonka perusteella lautakunnat voivat ”tarvittaessa” esittää ylitysoikeuksia tämän vuoden budjettiin.

Vasemmistoliitto esitti, että lautakunnat tuovat esitykset ylitysoikeuksista etenkin kasvatus- ja koulutusalalla, mutta muut kaupunginhallituksen jäsenet torjuivat sen.

Kokoomus sai läpi kantansa, että budjettia ei avata, vaikka ylijäämää kertyi viime vuodelta 500 miljoonaa ja palvelujen määrärahat on alimitoitettu.

Kukaan ei esittänyt kaupunginhallituksessa muutosta esitykseen, että ylijäämä siirretään kaupungin taseen omaan pääomaan eikä siitä osoiteta lisää rahaa tämän vuoden toimintamenoihin.

– Pelkät lupaukset mahdollisista ylitysoikeuksista eivät korjaa Helsinkiä vaivaavaa ”Roope Ankan tautia”, jossa arvioimalla budjetissa tulot ja menot alakanttiin tuotetaan jatkuvasti ylijäämiä samaan aikaan kun palveluja heikennetään, hoitojonot venyvät, työllistämistä laiminlyödään, työntekijöiden palkat jäävät jälkeen ja muun muassa asumisen ongelmat kasvavat, arvostelee Yrjö Hakanen.

Asukkaiden Helsinki -yhteislista esitti lisätalousrviota, jolla ylijäämistä osa olisi ohjattu heti asukkaiden hyvinvointiin. Yhteislista on käynnistänyt kampanjan, jossa kysytään asukkailta, mitä tekisit 500 miljoonalla kaupungin ja sen palvelujen kehittämiseksi.

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kotimaa