Kieroa peliä Gaza-avulla

13.03.2009 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 10 / 13.3.2009

Egyptin Sharm el-Sheikissä 2. maaliskuuta pidetyllä kansainvälisellä konferenssilla Gazan jälleenrakennuksen rahoittamiseksi ei ollut paljonkaan tekemistä Gazan humanitaarisen kriisin lievittämisen ja jälleenrakentamisen kanssa. Sen todellinen tarkoitus oli USA:n geopoliittisten etujen edistäminen, Hamasin syrjäyttäminen ja pyrkimys palauttaa presidentti Mahmud Abbasin palestiinalaishallinto (PA) valtaan.


Kokouksessa vaadittiin palestiinalaisia "katkaisemaan torjumisen ja vastarinnan kierre" ja alistumaan Israelin vaatimuksiin. Tämä merkitsee Gazasta ja useista Länsirannan tosistaan erotetuista asutuksista koostuvan Fatah-johtoisen PA:n isännöimän "valtion" hyväksymistä. Tätä kokonaisuutta dominoisi Israel Egyptin ja Jordanian avulla samalla, kun Israel jatkaisi siirtokuntiensa laajentamista Länsirannalla. Israelilainen PeaceNow -liike ilmoitti äskettäin, että Israel on laatinut suunnitelmat 70 000 uuden kodin rakentamiseksi siirtokuntalaisille Länsirannalla.


Egyptin ulkoministeri Ahmed Aboul Gheit ilmoitti, että kansainväliset lahjoittajat olivat luvanneet 5,2 miljardia dollaria 68 maalta Gazan jälleenrakentamiseksi. Hän sanoi, että summa ylitti odotukset. PA oli pyytänyt jälleenrakennukseen vain 2,8 miljardia dollaria kanavoitaksi sen itsensä kautta. Persianlahden maat lupasivat 1,25 miljardia dollaria, USA 900 miljoonaa ja eurooppalaiset valtiot 554 miljoonaa dollaria.


Vain pieni osa kokouksessa luvatuista rahoista on uutta. Suurin osa luvattiin Pariisin konferenssissa joulukuussa 2007 ja jäi jakamatta, koska Israel kieltäytyi purkamasta yli 500:tä tiesulkua Länsirannalla ja sallimasta Gazan rajan avaamista. Nyt tiesulkuja on yli 600.


USA:n ulkoministeri Hillary Clinton teki selväksi, että USA panos on ehdollinen ja edellyttää, että palestiinalaiset hyväksyvät sen määräykset ja että 600 miljoonaa menee PA:lle, ei dollariakaan Hamasille ja vain 300 miljoonaa humanitaariseen apuun Gazalle. Tämä on vain pisara valtameressä verrattuna sekä Gazan tarpeisiin. Euroopan EU- ja Nato-maat tukevat täysin tätä linjaa, vaikka ne yrittävät esiintyä tasapuolisempina.


Persianlahden maat sanoivat, että niiden lupaama 1,6 miljardia dollaria ohittaisi sekä Hamasin että PA:n. Koska ne eivät halunneet leimautua suoraan Abbasin suosijoiksi, ne sanoivat pystyttävänsä Gazaan toimiston jälleenrakennusrahojensa suuntaamiseksi. Mutta koska kaikkien jälleenrakennusmateriaalien täytyy kulkea Israelin ja sen hyväksymisprosessin läpi, on vaikea saada edes vaatimatonta jälleenrakennusohjelmaa käyntiin paikan päällä.


Humanitaarisiin tarkoituksiin suunnattu raha ohittaisi Hamasin ja kanavoitaisiin YK:n elinten ja kansainvälisten avustusryhmien kautta. Mutta koska Israel valvoo Gazan rajoja, rannikkovesiä ja ilmatilaa ja sallii vain jonkin verran ruoka-, lääkintätarvike- ja polttoainekuljetuksia Gazaan, tällä on vähän merkitystä.


YK:n mukaan Gaza tarvitsee vähintään 500 kuorma-autolastillista humanitaarista apua ja välttämättömyystavaroita päivässä. Israelin on ilmoittanut avustusjärjestöille sallivansa korkeintaan 200 lastillista päivässä. Todellinen määrä helmikuussa oli 88–104.


Useissa tapauksissa Israelin viranomaiset kieltäytyvät sallimasta etukäteen ilmoitetun avun toimittamista vain tunteja ennen kuin sen on määrä saapua. YK:n humanitaarisen avun toimisto OCHA sanoi, että Israel on mielivaltaisesti estänyt jopa perustarvikkeiden pääsyn Gazaan.


Israel vaatii, että kaikki kuorma-autot tulevat Gazaan lähellä sen eteläosaa sijaitsevan Kerem Shalomin kautta, missä kaikki tavarat puretaan, tarkastetaan, uudelleen pakataan ja uudelleen lastataan 1 000 dollarin "käsittelymaksusta", vaikka on olemassa muita uudenalaisilla turvallisuus- ja tarkastuslaitteilla varustettuja rajanylityspaikkoja.


On selvää, että Israelin toimien tarkoituksena on pelotella ja rangaista Gazan väestöä, tuhota se mitä on jäljellä Gazan taloudesta ja pakottaa gazalaiset maanpakoon. Gazan etelärajaa valvova Egypti antaa USA:n tahdosta Israelille sivustatukea.


Ruman tilanteen kuvaus ei saa estää ihmisiä keräämästä tukea gazalaisille. Mutta mitään harhakuvia valtioiden apupolitiikasta ei kannata elätellä.



ERKKI SUSI

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli