KLASSIKKOPAKINA: Slide along

25.09.2009 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantajan juhlanro 35/25.9.2009

Akrobatiaa lähentelevää tekniikkaa, vaihtelevuutta, vauhtia, varmuutta, sulavaa eleganssia. Sitä kaikkea se on parhaimmillaan. Kyllä sitä on pakko ihailla, vaikka ei lajista erityisemmin pitäisikään.


Se jos jokin on muuten television aikakauden laji. Televisio on lisännyt sen suosiota. Televisio tuo sen kerran vuodessa miljoonien ihmisten koteihin.


Kun me sitä henkeä pidätellen kotona seuraamme, emme ehkä täysin ymmärräkään, kuinka valtava määrä uutteraa harjoittelua on edeltänyt varsinaista suoritusta.


Tosiasia joka tapauksessa on, että yhden loppuun saakka hiotun ohjelman valmistelu saattaa viedä aikaa kokonaisen vuoden. Ja heti sen suorittamisen jälkeen täytyy siirtyä seuraavan ohjelman valmisteluun. Kukaan arvonsa tunteva lajin spesialistihan ei tee sitä erehdystä, että esittäisi tänä vuonna saman vanhan ohjelman kuin edellisellä kerralla.


Sitä paitsi lajin taitureille on ominaista pyrkimys yllättää yleisönsä yhä uusilla liikkeillä ja erikoislaatuisilla yhdistelmillä. Pahinta mitä saattaisi sattua olisi se, että yleisö alkaisi kyllästyneenä huokailla, että "tuon kaikenhan minä näin jo Nooan arkissa". Jos koettaa korvata uusiutumiskyvyn ja harjoittelun puutteet liian läpinäkyvillä show-tempuilla, ei siitä myöskään hyvä seuraa.


Mutta jos valmistelu on hoidettu kunnolla, niin itse suorituksessa on kaikkea sitä, mitä olemme lajilta tottuneet odottamaan. On ihailtavaa tasapainoilutaitoa, jonka puitteissa eri liikkeet sopusuhtaisesti ja hallitusti seuraavat toisiaan. On tyylipuhtaita kuvioita. Ristipiruettikin, joka suoritetaan jalat ristissä varpaat vastakkain, sujuu kuin leikiten. Spakaatissa on varmuutta. Yksinkertaiset kaksois- ja kolmoishypyt ovat ilmavia ja alastulo menee nappiin. Liu"unta on liukasta jne.



* * *



Todella ihailtavasta taituruudesta on jo kysymys sellaisessa suorituksessa, jossa istumapiruetin kautta mennään suoraan askelsarjaan, siitä pelottavaan tuonelanspiraaliin ja sen kautta vetoavaan taivuttelupiruettiin, jota seuraa hallittu pyörintä sekä uhkarohkea kaksoisakselihyppy pää kolmantena jalkana ulkoterällä niin, että alastulo on aivan veitsenterällä. Jota seuraa sitten kaksoiskierukkatankero, jalanvaihto sekä hidas, ikään kuin viivyttelevä liuku ennen kylmäveristä loppuhuipennusta, silmukkaan nostoa.


Sellaisen suorituksen jälkeen yleisö on parhaassa tapauksessa aivan ällikällä lyöty. Ja vaikkei olisikaan, niin tuomaristo ainakin on ihan myyty. Niin että itse matalatasoinen tupo-sopimus voidaankin sen jälkeen allekirjoittaa.



ALEKSANDROVITŠ



* Tiedonantajan 40-vuotisjuhlan merkeissä hieman nostalgiaa pakinapalstalle. Tämä Tiedonantajassa 1970-luvun alusta 1980-luvulle pakinoita kirjoittaneen nimimerkki Aleksandrovitshin pakina julkaistiin 28.1.1977. Otsikon "slide along" on taitoluistelutermi ja tarkoittaa eteenpäin liukumista. Vuodesta 2005 lähtien sama pakinoitsija on kirjoittanut nimimerkillä Eero.

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli