Kohti uusia merkkipaaluja

27.12.2018 - 12:00
(updated: 24.01.2019 - 12:03)

Kulunut vuosi on ollut monella tapaa historiallinen. Tasalukujen merkkivuosia tulee päätökseen vuoden vaihtuessa, joten on syytä hiukan kerrata, mitä opittiin ja mitä otetaan mukaan tuleville vuosille.

Sata vuotta sitten Suomen luokkasodassa taistelleita Punaisia on muistettu vuoden aikana ympäri maan ja tilaisuuksia on järjestänyt kiitettävä määrä eri tahoja. Suurin osa tapahtumista ei ole ollut ainoastaan muistelua, vaan niissä on opittu merkittävästi uutta ja kerrattu jo tiedettyä vuoden 1918 tapahtumista.

Yksi mieleenpainuva, uusi tutkimus itselleni oli Lahden Hennalan vankileirin tapahtumat luokkasodan päättymisen jälkeen. Tutkimuksen tehnyt ja Hennalan naismurhat -teoksen kirjoittanut Marjo Liukkonen vieraili Marx-opiston kesätapaamisessa. Kuulimme, miten punaisten naisvankien ja pakolaislasten määrä leirillä oli aikaisemmin arvioitua paljon suurempi ja kuinka valkoiset valikoivat teloitettaviksi naisia pukeutumisen perusteella.

Tässä Tiedonantajan numerossa on esillä toinen tärkeä tutkimus liittyen vuoden 1918 tapahtumiin. Juuri Tieto-Finlandian voittanut historiantutkija Seppo Aalto kertoo haastattelussa taustoja Kapina tehtailla – Kuusankoski 1918 -teokselleen. Artikkelin lopussa kuullaan tärkeää asiaa, joka tulisi pitää mielessä vuoden vaihtuessa:

Vetreä viisikymppinen käy ensi vuonna kiinni toivottavaan vallanvaihtoon eduskunnassa ja europarlamentissa.

– Uhkakuvana on, että muistovuoden jälkeen vuoden 1918 tapahtumiin ei enää tarvitse palata. Juuri nyt kirjan kansia ei tule lyödä kiinni. Tutkimusta on jatkettava, uusin kysymyksin, uusin näkökulmin ja aukkoja täydentäen.

 

Marx 200 juhlavuosi päätökseen

Maailmalla työväenliike, kommunistit ja vasemmistolaiset ovat kuluvana vuonna juhlineet Karl Marxin syntymän 200-vuotisjuhlaa. Tasavuosi ei olisi voinut tulla parempaan saumaan, kun tiedetään marxilaisen tutkimuksen ottaneen viime vuosina isompaa alaa useissa eri maissa. Sosialismin teoriat kiinnostavat jälleen opiskelijoita ja nuoria.

Suomessa on vuoden aikana järjestetty useita Marxiin liittyviä seminaareja, yllättäen myös muiden, kuin kommunistien järjestöjen toimesta. Toivotaan, että tällainen toiminta ei jää vain juhlavuoden trendiksi. Positiivista viestiä on tullut myös yliopistojen suunnalta, sillä ainakin Helsingin Yliopistossa on Pääomaa opetettu kurssilla, josta on saanut myös opintopisteitä.

 

Sosialismin vaatimuksilla vuoteen 2019

Suomen kommunistinen puolue juhli tänä vuonna satavuotista taivaltaan ja Helsingissä Vastavirtafestivaalien yhteydessä järjestetty juhlakonsertti keräsi Arbiksen salin täyteen väkeä. Sen lisäksi myös piirijärjestöissä järjestettiin paikallisia juhlia.

Puolueen seuraavalle vuosisadalle käydäänkin heti seuraavan tasaluvun saattelemana. Ensimmäinen valtakunnallinen Tiedonantaja ilmestyi nimittäin vuonna 1969. Vetreä viisikymppinen käy ensi vuonna kiinni toivottavaan vallanvaihtoon eduskunnassa ja europarlamentissa, Tiedonantaja-festivaaleihin Jyväskylässä 26. lokakuuta sekä tietysti omaan historiaansa!

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Pääkirjoitukset

Kommentit (0 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.