Kokoomus ajaa Suomea Natoon

07.09.2007 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 32/2007

Matti Vanhasen porvarihallitus alkaa valmistella turvallisuus- ja puolustuspoliittista selontekoa. Osana sitä valmistellaan selvitystä Nato-jäsenyyden eduista ja haitoista. Hallitus antanee myös pian eduskunnalle tiedonannon tai selonteon Suomen osallistumisesta Nato-johtoiseen Afganistan-operaatioon. Päätettäväksi on tulossa myös Suomen suhtautuminen osallistumiseen Naton nopean toiminnan NRF-joukkoihin ja niiden operaatioihin. Päätöksenteon ajankohdasta on eriäviä käsityksiä. Näiden lisäksi käydään keskustelua siitä, millaisella panostuksella Suomen pitäisi osallistua YK-johtoiseen operaatioon Darfurissa.


Aktiivisimmin Suomen laajemman Afganistan-operaatioon osallistumisen, NRF-joukkoihin osallistumisen ja Nato-jäsenyyden puolesta liputtaa kokoomus. Kokoomus pelaa näissä asioissa ilmiselvästi USA:n kanssa koordinoitua peliä. Sekä Suomen sitomista Afganistaniin että NRF-joukkoihin käytetään viime kädessä vipusimina Suomen viemiseksi Naton jäsenyyteen.


Puhuessaan kokoomuksen eduskuntaryhmän kesäkokouksessa puheenjohtaja, valtiovarainministeri Jyrki Katainen ei jättänyt epäselväksi, että puolue haluaa ajaa Suomen kiinni USA:n ja Naton kylkeen, mielellään myös Naton jäseneksi.


Katainen arvosteli jyrkästi puheita, joiden mukaan Suomen tulisi vetäytyä Afganistanista tai pienentää rooliaan siellä. Samalla hän vaati yleensäkin "aktiivista, realistista ja tavoitteellista" ulkopolitiikkaa. Epäselväksi ei jäänyt, että hän tarkoitti liimautumista USA:n ja Naton politiikkaan. Nato on Kataisen mukaan "meidän kanssa samanmielisten joukko", jonka kanssa on oltava "mahdollisimman tiiviissä yhteistyössä".


Viittauksen siihen, ettei kokoomusta tyydytä mikään vähempi kuin Nato-jäsenyys, sisälsi Kataisen näkemys, että ensi vuoden kesäksi valmistuva turvallisuus- ja puolustuspoliittinen selonteko on tienviitta vain nykyisen hallituksen alkutaipaleelle ja että sitä tulee täydentää erityisselvityksillä myöhemmin – arvattavasti niin kauan, kunnes päädytään Nato-jäsenyyden kannalle.


Kataisen viitoittamassa kokoomuksen linjassa ei ole todellisuudessa "realismin" häivääkään esimerkiksi suhteessa Irakin ja Afganistanin sotiin. Se on vain silmät ummessa sitoutumista USA:n raakaan ja epärealistiseen sotapolitiikkaan, joka ei ole luonut eikä luo mitään realistisia edellytyksiä rauhan ja ihmisoikeuksien toteutumiselle.



ERKKI SUSI

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli