KOLUMNI: USA rahoittaa "vallankumouksia"

15.12.2006 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 46/2006.

Venäjän demokratian ja ihmisoikeuksien tilaa on näinä päivinä ruodittu runsaasti julkisuudessa. Valtavirran julkisuudessa käsitellään silti ani harvoin todellisia tekijöitä lännen Venäjään kohdistaman painostuksen takana.


Lännen tavoitteena on viimeistään kylmän sodan ajoista saakka ollut palauttaa Venäjä vuotta 1917 edeltäneeseen asemaan, eli toimia lännen raaka-ainereservaattina. USA:n rahoituksella oli merkittävä rooli entisen "itäblokin" romahduksessa.


Nyttemmin on lännessä jouduttu huomaamaan, että Neuvostoliiton hajoaminen ei vielä sinällään tuottanut riittävästi toivottuja tuloksia. Venäjä on etenkin Vladimir Putinin kaudella halunnut pitää öljy- ja kaasuvaransa omissa käsissään. Tätä on arvosteltu voimakkaasti Euroopan Unionissa ja USA:ssa. Ne kun haluaisivat päästä pelureiksi Venäjän energiasektorille.


Vaikka virallisesti pidetään paljon melua demokratiasta ja ihmisoikeuksista, todelliset syyt painostaa Venäjää löytyvät kuitenkin lännen omista intresseistä esimerkiksi edellä mainitulla energia-alalla. Vai voisiko joku kuvitella nykyisen kaltaista painetta Venäjää kohtaan, jos sen päävientituote olisi keräkaali?


Jos EU:ssa oltaisiin oikeasti kiinnostuneita ihmisoikeuksista, niin ensimmäiseksi huomispäivänä lopetettaisiin unionissa harjoitettu uusliberalistinen politiikka, joka aiheuttaa yhä enemmän köyhyyttä ja kärsimystä.


Jos taas demokratiaan suhtauduttaisiin vakavasti, ei asetettaisi pakotteita sellaisia maita kohtaan, joiden kansalaiset ovat "äänestäneet väärin"(esimerkiksi viime Palestiinan vaalit).



o o o



Myös Venäjän lähialueilla on tapahtunut paljon. Georgian "ruusuvallankumous" vuonna 2003 ja Ukrainan "oranssivallankumous" vuonna 2004 olivat USA:n rahoittamia projekteja. Näihin maihin haluttiin istuttaa uudet EU- ja Nato-myönteiset johtajat, jotka noudattavat uusliberalistista politiikkaa ja avaavat talouksiaan ulkomaisille sijoittajille.


Näillä "vallankumouksilla" ei kuitenkaan ollut kansan enemmistön tukea takanaan. Tästä kertoo esimerkiksi se, että paljon Suomenkin mediassa rummutettu Ukrainan "oranssivallankumous" kuivui käytännössä kokoon vuodessa.


Ukrainan ja Georgian oppositioprojekteja rahoittivat amerikkalaiset CIA:ta lähellä olevat organisaatiot NED (National Endowment for Democracy) ja USAID (U.S. Agency for International Development). Samat organisaatiot tukevat muuten myös Venezuelassa opposition toimintaa.



TOMMI LIEVEMAA



* Lisätietoja aiheesta esimerkiksi: www.zmag.org, znet-sivuilla kirjoitus "Coup D"etat in Venezuela: Made in the USA" (Chris Carlson, 24.11.)

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli