Kommunistien toiminnan kieltäminen Ukrainassa etenee
Ukrainan hallituksen toimet kommunistisen puolueen ja kaiken kommunistisen toiminnan kieltämiseksi Ukrainassa jatkuivat. Kiovan aluehallintotuomioistuin kuuli syyskuussa oikeusministeriön perusteita kommunistisen toiminnan kieltämiselle. Käsittelyä jatkettiin lokakuun alussa.
Ukrainan kommunistinen puolue pitää jo pitkään jatkunutta ajojahtia ja puolueen toiminnan estämistä vakavana hyökkäyksenä, jonka tarkoituksena on riistää Ukrainan työväenluokalta sen etuja ajava puolue. Kommunistinen puolue on Ukrainan vahvin oligarkkien, korruption, fasismin ja imperialismin vastainen voima.
Samalla Ukrainan hallinto jatkaa maan äärioikeistolaistamista. Maan oikeusministeriö hyväksyi elokuussa kansallissosialistisen UNA-UNSO-puolueen rekisteröitymisen. UNA-UNSOn pääsloganeita on ”Ukraina ukrainalaisille” – maassa, jossa asuu yli 10 miljoonaa venäläiseksi itsensä mieltävää ihmistä ja jossa kolmasosa väestöstä puhuu äidinkielenään venäjää. Avoimen nationalistinen puolue voi nyt osallistua vaaleihin ja levittää natsipropagandaansa vapaasti, toteavat Ukrainan kommunistit.
Kulttuuria mustalle listalle
Ukrainassa on myös meneillään kulttuurielämän mullistaminen, missä pyritään mustamaalaamaan tunnettuja taiteen- ja kulttuurintekijöitä ”venäläismielisinä” tai ”epäukrainalaisina”. Mustalle listalle ovat joutuneet muun muassa serbialainen elokuvaohjaaja Emir Kusturica, amerikkalainen Oliver Stone sekä näyttelijät Gerard Depardieu ja Steven Segal.
Ukrainan kommunistinen puolue vetoaa muihin kommunistisiin ja edistyksellisiin puolueisiin ja liikkeisiin solidaarisuuden ja tuen osoittamisen puolesta. Puolue ei aio luovuttaa taistelussa demokratian, ihmisoikeuksien, sananvapauden puolesta natsismia, fasismia ja imperialismia vastaan.
Tekijä
Kirjoittajan artikkelit
Miksi osuustoiminnallinen Tradeka, jonka juuret ovat työväenliikkeessä, sijoittaa aseisiin? Samaan aikaan, kun rauhan ja aseidenriisunnan periaatteet rapautuvat globaalisti, myös suomalaiset sijoittajat – kuten Tradeka – ovat alkaneet nähdä aseteollisuudessa "positiivisia mahdollisuuksia". Työväenluokan varallisuutta hallinnoidaan nyt tavalla, joka palvelee sotataloutta ja pääomaa – ei osuuskunnan jäseniä. SKP:n Yrjö Hakanen vaatii, että Tradeka sulkee asetuotannon kokonaan pois sijoituksistaan ja ryhtyy kehittämään vaihtoehtoisia rahastoja, joissa vaikuttavuus korvaa militarismin.
SKP vietti kymmenen vuotta sitten vappua tunnuksella Irti porvareista! Taiteilija Jani Leinonen suunnitteli SKP:lle tuolloin vapputunnuksen, jossa ilmassa oleva nyrkki viestii kapinasta, uhmasta, yhtenäisyydestä ja voimasta.
- 1 / 330
- seuraava ›
Tilaa Tiedonantaja!
Piditkö lukemastasi?
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!
Ulkomaat
Tiedonantaja saa riveihinsä uuden kirjoittajan Venezuelasta. Kauri Suárez, työväenluokasta ponnistava vallankumouksellinen ja maantieteen opiskelija, alkaa syksyllä kirjoittaa Tiedonantajaan taustoittavia juttuja maasta, jossa sosialismia rakennetaan globaalin pääoman painetta ja imperialismin hyökkäyksiä vastaan. Suárezin tekstit tarjoavat harvinaisen näkökulman vallan, luokan ja teknologian risteyksiin – suoraan keskeltä kamppailua. Mitä voimme oppia maasta, jossa työväenluokka ei ole vain hallittava joukko vaan aktiivinen historian tekijä?
Tarkalleen tänään 10. heinäkuuta vuonna 1985 Ranskan valtio pommitti Greenpeacen Rainbow Warrior-aluksen upoksiin. Pääoman keinot ovat kehittyneet: räjäyttävät pommit ovat saaneet rinnalleen mm. SLAPP-kanteet, sääntelyrakenteita ja markkinamekanismeja, jotka pyrkivät hiljentämään kansalaisyhteiskuntaa. Neljä vuosikymmentä myöhemmin ympäristöaktivismia ei ole vaimennettu.
Kun asevarusteluun virtaa miljardeja, leikataan koulutuksesta, sosiaaliturvasta ja ilmastotoimista – kenen turvallisuutta oikein puolustetaan? Tiedonantajan bloggaaja Hannu Ketoharju pohtii uusimmassa kirjoituksessaan, kuinka asevarustelun kiihtyminen Euroopassa – erityisesti Naton viiden prosentin BKT-tavoitteen varjolla – hyödyttää ase- ja energiayhtiöitä samalla kun työväenluokkaa kuritetaan leikkauksin. Manifesti saksalaisten sosialidemokraattien johdolla vaatii suunnanmuutosta: diplomatiaa, aseistariisuntaa ja resurssien ohjaamista yhteiseen hyvinvointiin. Kriittinen kysymys kuuluu: rakentuuko turvallisuus aseista vai oikeudenmukaisuudesta?
Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä
Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.