Kommunistit haluavat Tampereelle maksuttoman julkisen liikenteen

30.08.2016 - 12:00

Tampereella asuvat kommunistit Petra Packalén ja Simo Suominen ovat tehneet kuntalaisaloitteen maksuttomasta julkisesta liikenteestä. Packalén ja Suominen esittävät, että Tampereen kaupungin tulee tarjota kaikille asukkailleen maksuton julkinen liikenne kaupungin alueella.

– Vaadimme kaupunkimme siirtämistä nykyaikaan ja julkisen liikenteen muuttamista maksuttomaksi. Uudistus on tehtävä linjoja ja vuoroja vähentämättä, toteaa kaksikko.

He muistuttavat, että ympäri maailman on esimerkkejä onnistuneista maksuttoman joukkoliikenteen malleista.

– Lähinaapurissamme Tallinnassa ovat kuntalaiset päässeet kulkemaan palveluiden äärelle maksuttomasti jo usean vuoden ajan. Tämän mallin positiivisista kokemuksista ja vaikutuksista on raportoitu kattavasti.

Lisää valinnanvapautta

Packalénin ja Suomisen mielestä asukkaiden on päästävä liikkumaan isossakin kaupungissa vaivattomasti ja nopeasti.

"Yhteiskuntaan osallistuminen ei saa jäädä kiinni kulkemisen hankaluudesta."

– Tampereen asukkaista isolla osalla ei ole omaa autoa, joten linja-autolla kulkeminen töihin, kouluun ja palveluihin on elinehto. Yhteiskuntaan osallistuminen ei saa jäädä kiinni kulkemisen hankaluudesta. Uusien vyöhykkeiden myötä eri puolilla kaupunkia asuvat tamperelaiset ovat jääneet eriarvoiseen asemaan. Uudistus ehkäisisi myös kaupunginosien “kuppikuntaistumista”.

Kun asukkaat pääsevät helposti palveluiden luokse, tuottaa se lisää valinnanvapautta kulutustottumuksissa. Eri kaupungin alueille suuntautunut kulutus potentiaalisesti kasvaa. Ihmisten kynnys osallistua kansalaisyhteiskuntaan madaltuu ja se estää osaltaan syrjäytymistä.

Kommunistien mukaan maksuton julkinen liikenne kannustaisi asukkaita käyttämään joukkoliikennettä yksityisautoilun sijaan.

– Yksityisautoilu, erityisesti lyhyillä matkoilla ja kaupunkien keskustoissa, tuottaa kestämättömän määrän hiilidioksidipäästöjä. Tampereen kaupunki on sitoutunut päästöjen vähentämiseen joten päästöjä tuottavan liikenteen vähentäminen on välttämätöntä. Yksityisautoilusta aiheutuu myös muita haittoja kuten melusaastetta, ruuhkia ja saastumista.

Packalén ja Suominen suosittelevat lämpimästi vastaavien aloitteiden tekemistä myös muissa kaupungeissa.

www.kuntalaisaloite.fi/fi/aloite/3033

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kotimaa

Kommentit (1 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.