Kommunistit vastustavat kansalaisten laajamittaista verkkovakoilua ja valvontaa

29.10.2015 - 19:30
(updated: 17.12.2015 - 16:27)

Suomen kommunistinen puolue pitää erittäin tuomittavina hallituksen suunnitelmia säätää kaikessa hiljaisuudessa laaja vakoilulaki. Hallituksen kaavailema tiedustelulaki sisältäisi oikeudet samantapaiseen laajamittaiseen tiedonkeruuseen, jota Edward Snowden kesällä 2013 paljasti Yhdysvaltojen harjoittavan. Kommunistien mielestä valtion oikeuksia kansalaisten vakoilemiseen ja valvontaan ei tule kasvattaa.

Hallituksen esitys tarkoittaisi täysin holtitonta tiedusteluoikeuksien laajentamista, jossa kansalaisten viestintää voitaisiin kerätä massamittaisesti ilman rikosepäilyä. Tämä on radikaali muutos verrattuna nykyiseen tilanteeseen, jossa salakuuntelu ja vakoilu on mahdollista vain silloin, kun epäillään rikosta.

Ehdotus tarkoittaa paitsi valtiollisten toimijoiden oikeuksien laajentamista, myös riskiä, että Suomessa ja suomalaisista kerättyjä tietoja välitetään muiden maiden tiedusteluorganisaatioiden käsiin. Myös riski siitä, että tietoja joutuu esimerkiksi rikollisjärjestöjen tai yritysten haltuun, kasvaa.

Ihmisten tietojen tehokas seulominen edellyttää monissa tapauksissa järjestelmien tietoturvaan kajoamista, kuten tietoturva-aukkojen tai takaovien jättämistä ohjelmistoihin. Mikäli urkinta sallitaan valtiovallalle, ei voida vedenpitävästi taata etteivät samoja reittejä käytä myös rikollisjärjestöt. Laajamittaisen vakoilun mahdollistaminen heikentää kaikkien tietoturvaa ja estää tehokkaiden salausmekanismien käytön ja kehittämisen.

Suomen kansainvälisen toiminnan tulee perustua diplomatiaan ja rauhan rakentamiseen, ei vakoiluun tai sotilaalliseen liittoutumiseen

SKP:nmielestä Suomen kansainvälisen toiminnan tulee perustua diplomatiaan ja rauhan rakentamiseen, ei vakoiluun tai sotilaalliseen liittoutumiseen. Tehokkain tapa suojautua ulkomaisia sähköisiä uhkia kuten kybersodankäyntiä vastaan on parantaa tietoturvan tasoa esimerkiksi säätämällä Tietoturvalaki, joka takaa jokaiselle kansalaiselle laajan ja loukkaamattoman oikeuden yksityisyydensuojaan myös verkossa, sekä velvoittaa viranomaisia ja yrityksiä suojaamaan järjestelmänsä ja hallussaan pitämänsä tiedot mahdollisimman tehokkaasti.

Suomessa pitäisi urkinnan sijaan panostaa korkeatasoisten, avoimeen lähdekoodiin ja vapaisiin ohjelmistoihin pohjaavien turvallisuusratkaisujen rakentamiseen ja niiden käyttöönoton edistämiseen. Tämä turvaisi digitaalisen viestinnän ja sananvapauden, ja lisäksi myös loisi uusia työpaikkoja ja uutta tuotantoa Suomeen.

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Pääkirjoitukset

Kommentit (9 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.